Илюстратор събра в книга превъплъщенията на Мона Лиза (СНИМКИ) 11.09 | 15:00

От iNews.bg

От векове картината "Мона Лиза" очарова милиони почитатели на изкуството. Това, което въпреки напредничавото си въображение създателят й Леонардо да Винчи не е предвидил, е в какъв феномен ще се превърне неговият шедьовър и с какво количество необичайни превъплъщения ще се сдобие. Книга дава възможност на всички желаещи да се "запознаят" с новото поколение Мона Лизи, пише в. Daily Star.

Мона Лиза като герой от "Междузвездни войни", прочутия котарак Гарфилд, човече от "Лего", робот, татуирана дама и дори като комедийната актриса Упи Голдбърг - всички тези и стотици други нейни чудати превъплъщения са събрани от илюстратора Ерик Маел в книгата "Mona Lisa Reimagined". 

Маел, който живее в Кипър и е работил за "Дисни", "Марвел" и "Ди Си Комикс", е решил да публикува подобна книга, след като е посетил Мона Лиза в дома й в Париж - Лувъра.

1565323

В ексклузивно интервю за вестника илюстраторът споделя: "Когато за пръв път посетих Лувъра, бях изненадан да установя, че да видиш Мона Лиза е по-скоро като да срещнеш знаменитост, отколкото да наблюдаваш най-прочутото произведение на изкуството в света. Дори човек да е в неведение за творбата или за културното и историческото й значение, самото му присъствие в музея, където вижда "лудостта" около картината, е в състояние да изкриви представата му. Най-малкото в Лувъра няма друг експонат, който да е така строго охраняван". 

1565325

Малко след посещението си в музея Ерик Маел започва проучване с цел да разбере защо творбата е "разчовъркала съзнанието" на толкова много хора. "Скоро установих, че необичайно голям брой художници са били подтикнати да пресъздадат картината в техен стил", казва илюстраторът.

Ерик допълва, че е посветил три години на проучването си и е прегледал над 10 000 необичайни изображения на Мона Лиза, за да подбере най-подходящите за книгата. 

1565324

Илюстраторът казва, че идеята му е срещнала изключително позитивен отклик. 
На въпрос защо според него Мона Лиза е обект на подобно възхищение и желание да бъде пресъздадена, Ерик Маел отговаря:

"Тя не само е знаменитост, тя е и лесно разпознаваем и продаваем пазарен продукт. Обожанието към Мона Лиза не секва и няма изгледи статутът й като художествена и културна икона някога да се промени. През изминалите пет века професионалисти и аматьори са създали хиляди нейни вариации. И докато хората продължават да се дивят на загадъчната й усмивка, без съмнение ще се появяват още много превъплъщения на Мона Лиза".

Най-четени