Иран забрани куклите от „Сем. Симпсън", Спайдърмен е ок 06.02 | 17:21

Супермен и Спайдърмен носели позитивна идея

От Олга Андреева

След като иранските власти проведоха операция по разчистването на куклите Барби от магазините в страната, сега наред дойдоха и играчките с образа на героите от популярния сериал "Семейство Симпсън".

Независим вестник в Иран съобщи, че правителствена агенция е забранила жълтите кукли, за да предотврати разпространението на западната култура.

Мардж, Хоумър, Лиса, Маги и Барт влязоха в черния списък на играчките, с които иранските деца не бива да си играят, наречен от властите "Троянски кон".

Интересното е, че Супермен и Спайдърмен са сметнати за подходящи за игра и те продължават да са в магазинната мрежа. Властите се аргументират с непоклатим довод: "Супермен и Спайдърмен помагат на потиснатите хора и имат позитивна гледна точка".

Иран се опита да противодейства на западното влияние след революцията през 1979 г., но резултатите са минимални заради ширещия се черен пазар.

Една четвърт от населението на страната е под 15 години и само през миналата година Иран е внесъл играчки на стойност 57 милиона долара, съобщи AP. През същата година в страната са внесени контрабандно играчки на стойност от около 20 милиона долара.

Водещи

Най-четени