Истинската Луна може да се крие под пелена астероидни парчета 27.05 | 21:10

Повърхността на земния спътник е осеяна с фрагменти от минали сблъсъци

От Антония Михайлова

Учените са създали компютърни модели, симулиращи падането на астероиди върху повърхността на Луната.

Според изследователите практически всички астероиди, чиято скорост в симулациите не превишавала скромните по астрономическите мерки 12 км/сек, трябва да са оставили своя следа върху повърхността на земния спътник.

Около една четвърт от кратерите на Луната може да е запълнена от фрагменти на астероиди, сблъскали се с Луната с неголяма скорост, а не от фрагменти лунен грунт и породи, както се смяташе по-рано, твърдят планетолози в статия, публикувана в сп. Nature Geoscience.

За една от характерните черти на Луната се смятат огромните кратери, осейващи нейната видима и тъмна страна. Те са се образували в резултат на падането на астероиди за времето на съществуването й.

Някои нейни неизменности, например Океанът на бурите, представляват следи от падане на небесни тела. Досега се смяташе, че повърхността на такива кратери не съдържа породи астероиди, тъй като те са се изпарили при сблъсък с материя от Луната.

Джей Мелош и колегите му от университета Пардю поставили под съмнение това предположение и създали няколко компютърни модела, симулиращи падането на астероиди върху лунната повърхност.

В тези модели астрономите проверявали какво се случва с малките и големите астероиди, сблъскващи се с Луната с относително висока или ниска скорост.

Оказало се, че остатъците от астероидите не се изпаряват, а остават на дъното на кратера при голям ъгъл на падане, маса на небесното тяло и неголяма скорост на движението му преди сблъсъка.

По дълбочината и размерите на кратера Мелош и колегите му се опитали да оценят броя на такива следи върху Луната, като изчислят скоростта на падането на астероидите, озовали се на земния спътник в миналото.

Тяхното количество се оказало неочаквано голямо – около една четвърт от съществуващите лунни кратери може да съдържат в себе си парчета астероиди.

Според учените този факт обяснява присъствието на геологично "невъзможни" породи на Луната, чиито следи са открити от сондите "Чандра" и "Кагуя", отбелязва РИА Новости.

Водещи

Най-четени