Как дървета се превърнаха в произведения на изкуството 21.06 | 14:51

Или как един град се превръща в чудесна дървена галерия

От Микаела Мохарамян

През последните шест години украинският град Симферопол е бил постепенно трансформиран в галерия от един мистериозен артист, който издълбава дървени статуи. Но недейте да бързате с критиките, защото този човек извайва само мъртвите дървени стволове. Не "посяга” на живи дървета. Днес има много такива произведения из целия град.

С времето хората все повече се чудели кой е мистериозният дъроверезбар. Дали не е инициатива на местните власти, някое арт студио, или дърветата сами са се трансформирали (да, сто процента е последното)? Всякакви слухове тръгнали из града, но накрая най-после медиите "заловили” виновника.

Името му е Игор Джекнаваров и удивителното е, че той изобщо не е професионален скулптор или дърводелец, ами готвач.

"Готвенето е най-голямото от всички изкуства”, казва той пред изненаданите репортери. "Ако можеш да изпържиш картофки, можеш да направиш всичко."

Преди десет години Игор сам се е научил как да бъде скулптор и решил да използва това свое ново умение, за да подобри изгледа на града. Нарича се помощник-артист, защото всички негови творби са вдъхновени от уникалните извивки и линии на самите дървета.

Запитан как решава какво ще твори всеки път, артистът от Симферполд казва, че той има същата връзка с дърветата както Микеланджело с мрамора. Точно както великият художник вземал мраморен блок и знаел, че това ще е Пиета или Давид, така и Игор знаел точно какво ще сътвори, в секундата, в която погледнел дървото.

Вижте прекрасните дървени произведения в галерията.


 
 

Най-четени