Как си другаруват кравите 01.08 | 12:50

Учени изследват как се социализират кравите. Защото когато са щастливи, дават повече мляко

От Диана Цветкова

Може би си мислите, че достатъчно количество зелена трева и редовно доене са абсолютно достатъчни, за да бъде една крава щастлива. Е, грешите.

Оказва се, че преживните се нуждаят от приятелите си също толкова, колкото и хората, за да бъдат доволни. А, една щастлива крава дава повече мляко, така че в крайна сметка печелят всички.

В опит да разберат как да осигурят най-добрите социални контакти за кравите, учени от Университета в Ексетер изследват говедата като им поставят специални нашийници, снабдени с електронни проследяващи устройства.

Това им помага да разберат кои от говедата са от "социалния тип" и кои са интроверти и предпочитат усамотението.

"Кравите са социални животни и формират важни групи помежду си. Искаме да установим колко са важни всъщност тези социални кръгове", споделя д-р Дарън Крофт от екипа.

Учените изследват поведенческите модели при кравите и на полето, за да видят директно как си взаимодействат и как създават контакти в естествена среда.

Наред с това, данните от GPS устройствата им помагат да разберат колко често и от какво разстояние си контактуват домашните животни.

"Благодарение на данните за близостта между животните и друга информация като техния здравен статус, се надяваме да съберем достатъчно доказателства, които да помогнат на фермерите в практиката им", допълва д-р Крофт.

Най-четени