Какво е общото между стреса и главоболието 20.02 | 14:01

И въобще има ли нещо общо?

От Ивайло Коралски

Съществува връзка между стреса и главоболието, колкото повече е стресът в живота на човека, толкова по-често го боли глава и обратното, установиха германски учени, чийто труд ще бъде представен на годишното събрание на Американската академия по неврология през април, предаде РИА "Новости".
Учените са извършили изследване, в което участвали 5100 души на възраст от 21 до 71 години, отбелязва БТА. В продължение на 4 години те са били анкетирани по четири пъти годишно за стреса, на който са подложени, както и за главоболието, което ги мъчи.
Участниците са информирали за това колко често ги боли глава през месеца и са оценявали нивото на стреса си по скала от нула до 100.
Като цяло 31% от участниците са имали тензионно главоболие, 14% - мигрена, 11% са страдали от главоболие от комбиниран тип, а при други 17% видът на главоболието не е бил класифициран.
Пациентите с първи тип главоболие са определяли нивото на стреса си със средна оценка 52 от 100. При мигрената този показател е бил 62, а при смесения тип - 59.
При всеки тип главоболие нарастването на равнището на стреса е водило до по-голям брой пристъпи на главоболие. "Получените резултати показват, че стресът може да бъде фактор, който провокира началото на главоболие, да ускори преминаването на болестта в хронична, да задълбочи пристъпите, а също, че самото главоболие може да предизвика стрес" - твърди д-р Сара Шрам от Университетската болница Дуйсбург-Есен, Германия.

Водещи

Най-четени