Какво не бива да казвате на партньора си, когато се опитва да отслабне 18.02 | 15:55

Има изрази, които не обичаме да чуваме, когато се борим с килцата

От Лазар Тодоров

Що се отнася до външния вид на един човек, много хора са докачливи и не обичат да обсъждат теглото си. Разбира се, има неприятни навици, с които можем да се справим, за да намалим поне малко ненужните килца, които ни измъчват. Всичко е до желание и търпение. Но има няколко фрази, които трябва да изключим от речника си, ако имаме партньор, който се бори с теглото си. 

Защо ли? Ако искате да помогнете на човека до вас без да го притискате и да развалите взаимоотношенията си, трябва да знаете как да подходите в такава сутиация. 

Huffington post ни съветва да забравим изрази като: 

1. "Качил/а си няколко килограма"

Дори и да не го споменава, гаранция, че любимият/любимата ви знае кога килограмите са в повечко. Някои хора не искат да се изправят пред проблема и носят твърде прилепнали или твърде широки дрехи с идеята, че прикриват това, което не признават. Понякога проблемите с теглото може да не са свързани с храната. Идеята да изкажете на глас притесненията си за килограмите, не би била във ваш плюс и може да доведе до обратен ефект.

По-добре е да подберете други думи, с които да изкажете тревогата си като: "Всичко наред ли е с теб?" Много хора са по-склонни да спрат с прекомерното хапване, когато започнат открито да говорят с близките си и получават подкрепата, от която имат нужда и за която не са могли да помолят. 

2. "Не трябва да ядеш това"

Половинката ви може да не е напълно наясно, че покритите с шоколад мюсли десертчета не са най-здравословната храна, но ако тръгнете да го обсъждате, ще прозвучи доста осъдително от вашата уста. Не е препоръчително да се опитвате да контролирате диетата на партньора си, предложете заедно да пробвате нови неща, които са по-здравословни. Ако поднесете полезните храни по привлекателен начин, може да събудите интерес без да притискате с изискванията си. 

3. "Не хапна ли достатъчно?"

Идеята да правите забележка на любимия/любимата, когато ядат и да контролирате приема на храната, не е никак във ваша полза. Опитайте с друга практика. Използвайте по-малки чинии, гответе по-малко количество, за да не остава и, разбира се, повечко зеленчуци. Хранете се заедно, когато можете и най-важното – не бързайте при ядене. Ако вие задавате темпото, може би партньорът ви ще ви последва. 

4. "Много е лесно. Всичко, което трябва да направиш е..."

За едни е лесно да контролират килограмите си, но за други е истинско изпитание да се преборят с този проблем. Това, което помага на един човек, не значи, че ще помогне и на друг. Всеки организъм си иска своето. На някои им трябват повече тренировки, а за други повече ограничения. Не се опитвайте да карате човека до вас да тренира с вас и да следва вашето темпо и вашите идеи за отслабване. Опитайте се да разберете кое е най-подходящо за самия него. Изразът "С какво мога аз ти бъда полезен/а?" е много по-подходящ, отколкото "Много е лесно. Аз ще ти кажа какво да правиш."

 5. "Просто се опитвам да ти помогна"

В някой момент от живота ви сте имали учител, треньор или шеф, който се е опитвал да ви напътства и командва. Дори и с добри намерения, това не винаги е най-добрият метод за положителен резултат. Научете се, че е по-добре да не се правите на инспектор по храните и да съветвате само, ако ви потърсят за съвет. Бъдете просто здравословен модел за подражание. В такъв случай имате по-голям шанс да бъдете от полза на половинката си. 

Водещи

Най-четени