Картина на Хитлер продадена за 32 хил. евро 30.01 | 10:18

Морският пейзаж на нацисткия диктатор предизвика интерес

От Олга Андреева

Кой не знае Хитлер, кой не иска да си окичи картина от него на стената в спалнята?

Желаещите, оказва се, не са никак малко, защото търг за платното на нацисткия диктатор предизвика ожесточено наддаване вчера и в крайна сметка "Морско ноктюрно" беше продадена за повече от три пъти над очакваната цена – 32 000 евро.

Щастливецът, добрал се до картината, която между впрочем е рисувана през 1913 г. - още преди Хитлер да стане известен на света с жестокостите си, не се споменава. Картината изобразява пълнолуние на фона на морски пейзаж.

"Картината беше предложена за продажба от неназовано семейство на словашки художник, който вероятно се е срещал с Хитлер лично, по времето, когато се е борил да се утвърди като художник във Виена в началото на 20-ти век", поясни собственикът на аукционна къща Darte Ярослав Крайнак.

"Гледам на Хитлер като на творец – все пак картината е рисувана през 1913 г., когато Хитлер не е знаел какво ще стане с него в идните десетилетия", добавя Крайник пред AFP.

Миналата година аукционната къща продаде друга картина на Хитлер от колекцията на същото семейството, но тогава цената ѝ достигна "едва" 10 200 евро.

На неделния търг е била продадена и картина на Пабло Пикасо за 15 милиона евро.

Водещи

Най-четени