Китай и Исландия заедно ще изучават северното сияние 15.10 | 19:39

Двете страни създават съвместна станция за наблюдение

От Антония Михайлова

Китай и Исландия създават съвместна станция за наблюдение на северните сияния, разказват от Китайския център по изучаване на полярните райони.

Станцията е разположена в село западно от втория по големина исландски град Акурейри. Това място може да се нарече идеално за нощни наблюдения на танцуващите светлини на северното сияние.

Създаването на постоянна станция на наблюдение има важно значение за напредъка на изследването на космическото пространство и осигуряването на безопасна реализация на проекти в Космоса.

Сега на станцията с пълен ход се води монтирането на уредите на наблюдателната система. Планира се системата ще бъде пусната в експлоатация още тази зима.

През 1989 г. на Южния полюс беше създадена втора китайска научна станция, а през 2004 г. кацна и първата полярна станция на Северния полюс. Освен това те са разположени почти на южния и северния край на една и съща магнитна силова линия.

Строящата се китайско-исландска станция ще провежда дългосрочни, непрекъснати и комплексни наблюдения на северното сияние, което ще запълни бялото петно в научноизследователската дейност на Китай на Северния полюс.

Водещи

Най-четени