Колко тежи най-голямата тиква в света? (ВИДЕО) 07.10 | 15:10

Рекордно голямата тиква е отгледана в швейцарска фирма

От Пламена Вълчева

Най-голямата тиква в света е била отгледана в швейцарска фирма. По данни на местни медии плодът, представен на селскостопански панаир в Източна Швейцария, е с тегло 953,5 кг., предаде ITAR-TASS.

Автор на рекорда е жителят на Цюрих Бени Майер, световно признат специалист в отглеждането на гигантски тикви. Само преди седмица той представи на изложение в Германия тиква с тегло 951 килограма, обявена за световен рекорд. Сега той успя да подобри собственото си постижение. 

Преди това в продължение на две години рекордът се държеше от САЩ. Там през 2012 г. отгледаха 911-килограмова тиква. Целта на Майер е да премине границата от един тон. Ако се съди по всичко, швейцарецът е на прав път. През 2006 година той е заел едва деветото място на конкурс, представяйки тиква с тегло 208,4 кг. Две години по-късно е отгледал 308-килограмова тиква, а през 2008 година - 640-килограмова. 

Веднъж Майер докарал на селскостопанско изложение тиква с тегло 1053,5 кг., но в нея била открита дупка и тя била дисквалифицирана. 

Водещи

Най-четени