Комиксите ще си имат музей в Русе 01.04 | 08:38

90-годишен комикс притежава директорът на детската градина в Русе

От Пламена Вълчева

Първият у нас музей на комикса ще бъде открит през месец май в Русе. Неговият създател е Стоян Стоянов, който е и директор на детска градина "Пролет" в крайдунавския град, предава БТА.

За комиксите Стоян Стоянов казва, че ги събира от дете. Манията по комикси е започнала през 80-те със списание "Дъга" с "Историята за хан Крум", както и списанията "Чуден свят" и чуждестранните "Пиф" и "Рахан". Повече от 30 години той събира комикси и обогатява колекцията си, която в момента наброява близо 12 000 заглавия.

"В България има колекционери, които имат и повече, но ние не си мерим комиксите. Важното е, че работим в една общност, в която има разбирателство", обяснява Стоянов.

Той допълва, че комиксовото изкуство е необятна площ. "Комиксите, които притежавам, са български и чуждестранни, като част от тях са на хартиен носител, а други са дигитализирани.

Бъдещият музей на комикса в Русе ще има задача да дигитализира хартиените носители, което е бавен процец и става по проекти. Стоянов казва, че в началото това ще бъде музейна сбирка, а целта е да се разширява. Тя ще се помещава в сградата на Русенската библиотека, като в момента се изготвят и витражите.

В интервю за БТА Стоян Стоянов разказва за любовта си към комиксите. Най-старият комикс на хартиен носител, с който Стоянов се гордее, е "Детски вестникъ" от 1925 година. В изданието има български разкази в картинки, както и комикс за Хитър Петър.

"Вестникът излиза две години на четири страници, като първа и четвърта страница са на цветен печат. Изданието поставя т.нар. Златен век на българския комикс, който достига своя разцвет в края на 30-те и началото на 40-те години на миналия век - по време на Втората световна война. Тогава излизат шест броя комиксови вестника веднъж седмично, които са от осем до 16 страници - като "Чуден свят", "Илюстровано четиво" и "Седмична забава", обяснява Стоянов.

Целта на неговия музей е да събира и оригинали на комикси, на заготовки, на средства за предпечат, както и предмети, свързани с комиксовото изкуство - например, пера и тушове, с които художниците са рисували комикси. Стоянов обяснява, че през 1990 година в Русе излиза комикс в самостоятелен албум "Легенда за крал Артур", което е малко известен факт. Става дума за черно-бяла графика на Роберто Андреев.

"Когато си правих дипломната работа на тема "Комиксите за деца и юноши - историческо развитие, същност, класификация и структурно-семантични особености" художниците Сотир и Пенко Гелеви ми подариха проект за заглавие на тяхното комикс списание "Рикс". Нарисувано е от тях с молив на гърба на заготовка за списание "Дъга", на т.нар. синушки, разказа директорът на детската градина. Той обясни, че "художникът рисува комикса на даден формат с туш в чернобял вариант, в печатницата той се отпечатва в синьобял вариант, като "синушката" се дава на художниците за нанасяне на цветовете. Черният цвят се печата
последен, за да стане качествен комиксът". 1237754

Стоянов продължава и в момента да събира комикси и казва, че всеки, който иска да дари издание, е добре дошъл. Друга цел на музея на комикса е да организира международни и регионални форуми, свързани с "деветото изкуство", изложби, работилница за комикси и ателиета за ученици.

Стоян Стоянов има идея комиксът да стане като помагало при работа с деца. "Вече трета година нашата детска градина и детска градина "Слънце", с подкрепата на община Русе и на Регионалната библиотеката, организираме "Работилница за комикси", където деца от целия град рисуват комикси", обяснява Стоянов. Той допълва, че използва комиксите и като елемент на образователния процес, което му помага много в работата с децата.

"Децата възприемат света най-вече чрез визуализирането - чрез поредицата от картини", казва Стоянов и припомня, че дори миналата година художниците на списание "Дъга" са гостували на децата от детските градини "Пролет" и "Слънце" в Русе, като са рисували герои от комикси пред тях.

Стоян има и друга идея - най-дълъг комикс в света. През месец май, покрай откриването на музея, той и ръководството на Регионалната библиотека имат намерение да организират ученици от училищата в града, които да представят най-дългия рисуван комикс в света. "Идеята е на гърба на тапет всеки клас да нарисува панели и така да ги свържем в едно цяло, като ще кандидатстваме за световните рекорди на Гинес", обяснява Стоянов.

По думите му през последните години има развитие на българската комикс култура и вече се мисли за комикса като културологичен феномен, което възражда неговата популярност. "В Русе, който е град на свободния европейски дух, са се случвали много първи неща и ще продължават да се случват и музеят на комикса е пример за това", казва Стоянов пред БТА.

 

Водещи

Най-четени