Къмпинг предлага обезщетение при лошо време 03.08 | 09:31

Ако средните температури са под 20 градуса, престоят в холандския къмпинг е безплатен

От Нели Минчева

Ако по време на почивката ви температурата е била под 20 градуса, нощувките са безплатни. Това е принципът, чрез който холандски къмпинг работи и привлича туристи това лято.

"С действията си искаме да обявим, че въпреки проливните дъждове е възможно човек да се възползва от своята ваканция", обяснява пред АФП Силвия Янсен, управител на къмпинга "Droompark Hooge Veluwe".

"Омръзна ни да четем по вестниците и да слушаме по телевизията, че лятото не е достатъчно добро за къмпинг", допълва тя.

Всеки ден в къмпинга измерват температурата на въздуха в 14 часа и отчетените стойности се вписват на пано на рецепцията.

Когато някой от къмпингуващите напуска мястото, "се изчислява средната стойност на температурата по време на престоя му. Ако тя е по-ниска от 20 градуса, престоят е безплатен", казва Янсен. Тя уточнява, че този метод на работа е влязъл в сила от понеделник, 1 август, и ще продължи до 20 август.

За да се възползват от предлаганото обезщетение при лошо време, туристите трябва да са изкарали в къмпинга най-малко пет последователни дни.

Според холандския метеорологичен институт месец юли в страната е бил по-студен от обикновено, а валежите – два пъти по-чести от нормалното за това време на годината. От понеделник обаче слънцето се върна над Холандия и максималните дневни температури са около 25 градуса.

Къмпингът "Droompark Hooge Veluwe" предлага 180 места за хора с палатки или каравани. В момента обектът е пълен на 80% от своя капацитет.

Водещи

Най-четени