Ла Томатина - да плуваш в море от домати 01.09 | 12:02

Испанският град Буньол почервеня след ожесточена доматена битка

От Елена Кирилова

40 000 души и 120 000 кг зрели домати заляха улиците на Буньол с море от доматен сок по случай тазгодишния фестивал "Ла Томатина", съобщава typicallyspanish.com.

Традиционната доматена битка се проведе на 31 август, но историята ѝ започва преди повече от половин век, в далечната 1940 г.

Събитието се провежда в последната сряда на месец август всяка година, като местни жители и посетители от цял свят се впускат в едно нестандартно забавление – замерване със сочни домати.

За да се предпазят от ударите, участващите използват различни защитни средства, включително динени кори, направени като каски. Други предпочитат по-традиционни неща като очила за гмуркане, защото доматеният сок дразни очите.

Преди да хвърли домат срещу някого, всеки от участниците трябва да го смачка, за да не нарани "противниците" си. Доматите пък се превозват със специални камиони, от които всеки граби с пълни шепи преди да се впусне в едно вкусно доматено приключение.

В края на фестивала "доматените" хора напускат "доматените" улици, за да изчистят цялата бъркотия, която носи много усмивки и забавление. И така до следващата година.

Водещи

Най-четени