Липсата на сън убива мъжкото либидо 07.06 | 09:41

Пет часа на денонощие са достатъчни, за да угасне сексуалното желание

От Олга Андреева

За много жени, женени за мъже-работохолици, липсата на интерес в спалнята обикновено е проблем. Учените вече имат обяснение на въпроса с липсата на желание за секс - добрия нощен сън, посочва в. Telegraph.

Предишни изследвания показаха, че тестостеронът е от съществено значение за здравето и благополучието, както и за профилактика на остеопорозата. Ново проучване установява, че мъжете с лош сън имат значително по-ниски нива на тестостерон, което води до липса на сексуално желание.

Според експертите намаляването на нивата на хормона може да доведе до редица други негативни последствия за младите мъже, включително намаляване на либидото и слаби репродуктивни качества.

Учени от Чикагския университет установиха, че мъжете, които получават по-малко от пет часа сън на нощ за една седмица или повече имат много по-ниски нива на тестостерон, отколкото тези, които си почиват добре през нощта.

Тяхното изследване, публикувано този месец в списанието на Американската медицинска асоциация, установи, че нивата на хормона намаляват драстично до нива, по-близки до тези на някой 15 години по-възрастен.

Проучването установи още, че нивата на тестостерон намаляват значително, дори и след само една седмица лишаване от сън. Пет часа сън намаляват нивата на тестостерон с между 10 и 15%.

Миналата година проучване установи, че повече от три четвърти от британците биха предпочели добър нощен сън пред страстни мигове с партньорката.

Водещи

Най-четени