Луната ще изглежда най-голяма на 19 март 09.03 | 12:15

Естественият ни спътник не се е приближавал толкова близо до Земята от 19 години

От Георги Георгиев

Луната ще изглежда по-голяма през следващия уикенд, когато орбитата на естествения спътник на Земята ще го приближи най-близо до нас.

Така на 19 март по време т.нар. лунен перигей луната ще се приближи на 356 577 км от Земята. Това ще бъде най-близката дистанция между двете тела от 1992 г. насам, коментират учените. За сравнение средното разстояние между Земята и Луната е 384 403 км.

Част от предишните "суперлуни" са съвпадали с големи природни бедствия като цунамито през 2004 г. в Индонезия и циклона "Трейси", който опустошава австралийския град "Дарвин" през 1974 г. Това дава основание на някои фаталисти да смятат, че астрономическото събитие следващата седмица ще бъде съпроводено с природно бедствие някъде по света като наводнение или изригване на вулкан.

Голяма част от учените обаче са на мнение, че не съществуват доказателства, че феноменът е знак за природна катастрофа. Единственото доказано въздействие на голямата луна ще бъдат минимални разлики в приливите и отливите на световните океани, които за този период ще бъдат малко по-високи и съотвено по-ниски.

"Ако се търсите достатъчно упорито, можете да свържете хронологично почти всяко природно бедствие със астрономическо събитие" смята австралийския астроном Дейвид Ренеке, цитиран от британския вестник "Телеграф".

Водещи

Най-четени