Медузи пазят тайната на вечната младост 04.09 | 19:51

Обикновено на вид мекотело е способно да се преражда до безкрай

От Антония Михайлова

На Земята все пак има същество, способно да живее вечно! Учените не от вчера с любопитство изучават възможностите на най-обикновена на вид медуза – Turritopsis Nutricula, способна да се преражда безкраен брой пъти.

Тези медузи достигат диаметър едва 4-5 мм, те обитават топли тропически води, но учените подозират, че този вид обитава и други региони.

Необичайността на този вид е в това, че другите медузи загиват след размножаване, а Turritopsis умеят от "възрастен" стадий на жизнения цикъл да се върнат към "детския" – стадия на полип. Полипът се покрива с хитинова кутикула, а след това от него се формира нова медуза. Такива метаморфози са способни да се повтарят до безкрайност, което прави Turritopsis Nutricula практически безсмъртна.

Медузите и хидрите отдавна са попаднали в полезрението на биолози и генетици, които се надяват с помощта на тези същества да разкрият тайните на процеса на стареене.

Теорията за "биологията на безсмъртието" на хидрата е била издигната още през XIX век, а в края на 90-те било доказано експериментално, че хидрите не умират от старост.

Водещи

Най-четени