Метеоритната опасност за Земята расте 08.11 | 17:24

Заплахата от космически камъни се увеличава всеки ден

От Антония Михайлова

Не че метеоритите са повече и че падат по-често, ами ние сме много и продължаваме да се множим по планетата Земя. Затова и метеоритната заплаха е по-голяма, твърдят руски учени, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Според Олга Попова, научен сътрудник в Института по динамика на геосферата към Руската академия на науките, Челябинският метеорит е най-пресният пример за тази прогноза.

Самата Попова бе една от ръководителките на експедицията за изучаване на отломките му. Научният екип посети над 50 населени места около град Челябинск и разпита много свидетели на явлението. Както отбеляза Попова, благодарение на развитието на битовата видеотехника, голям брой местни жители успяха да документират падането на метеорита и да предоставят на учените видеозаписите си. По този начин те им оказаха огромна помощ.

Специалистите стигнаха до извода, че метеоритите, които паднаха в Челябинска област през месец февруари тази година, се оказват отломки от малък астероид – от типа на така наречените метеориди. При попадането си в атмосферата със скорост 19 километра в секунда, той е имал размери до 20 метра в диаметър и маса от порядъка на 11 хиляди тона. Енергията на обекта е била приблизително половин мегатон в тротилов еквивалент.

Най-голямата отломка с тегло над 600 килограма попадна в езерото Чебаркул и бе извадена оттам през месец октомври.

Всеки ден в атмосферата на Земята попада огромно количество малки частици с космически произход. Всяка година в нея навлизат от 10 до 30 обекта с диаметър около 1 метър. Но големите обекти са доста редки. Такъв бе Тунгуският метеорит, който падна в Русия през 1908 година, като неговата енергия се оценява от 3 до 15 мегатона, припомня БТА.