Можете ли да познаете защо тази муха изглежда така 30.01 | 22:00

Ето доказателство, че на хората не им е писано да пътуват из космоса

От Лазар Тодоров

Ако тази муха ви изглежда странна, то е така, защото е покрита с плесен, която я е убила. Това е много специален тип мушица - Дрозофила, отгледана в космоса. Тя доказва, че междупланетарното пътуване може наистина да бъде вредно за човешката имунна система, предава Sploid.gizmodo.com.

Пътуването в космоса може до таква степен да повлияе, че дори да доведе до смърт, причинена от някаква зараза. Учени от университета Дейвис в Калифорния са открили, че мухите Дрозофила има близка имунна система с бозайници като мишките и дори хората, но била отслабена от микро-гравитацията в космоса. Това е доказано и за хората в друго изследване, публикувано в Plosone.org:

"Пътуването в космоса предлага безброй възможности за опознаване, но изисква по-добро разбиране по отношение на биологичните последствия от дългосрочните космически полети. Имунната функция в частност се отнася до пътуването в космоса. Човешките имунни защити са отслабени в пространството с увеличаваща уязвимост към инфекции и други имунни проблеми."

За да докаже това, Дебора Кимбрел, изследовател от Департамента по молекулярна и клетъчна биология към университета в Калифорния, изпраща мухи на 12 дневна мисия в космоса. Те заминали като яйца, които са се люпели 10 дни по време на мисията.

След това са върнати на Земята и са станали обект на проучвания на два вида патогени. Едният е плесен, която мухите отблъскват с помощта на така наречения Тол рецептор, а другият патоген е бактериална инфекция, на която мухите отстояват с помощта на ген, наречен "имунен дефицит". Докато техните събратя, останали на планетата Земя, са били в отлично здраве, космическите мухи нямали никаква защита срещу плесента.

От друга страна, изследванията са доказали, че гравитацията подобрява устойчивостта на гъбични инфекции, след като същите тези мухи били поставени в центробежни машини, подобни на тези, използвани от астронавтите пилоти, за да се тества тяхната устойчивост на ускорение, което ефективно увеличава силата на гравитацията.

Според Кимбрел това показва, че центробежните системи, които някои инженери предвиждат за междупланетното и междузвездното пътуване биха могли да бъдат добри, не само за "да се поддържа костна и мускулна маса", но и за "благоприятен ефект върху имунната система на астронавтите."

Най-четени