Мъж ще премине по въже над Ниагарския водопад 16.02 | 15:32

Канада и САЩ вече дадоха разрешението си

От Елена Кирилова

Канада разреши на мъж да премине по въже над Ниагарския водопад това лято, съобщава Reuters. Още през миналия септември 33-годишният Ник Уаленда успя да си осигури подкрепата на американската страна.

Тогава губернатор Андрю Куомо подписа разрешение, давайки му срок от една година, за да извърши подвига. Това ще бъде първият подобен опит от повече от век.

На 15 февруари бордът на комисията на канадския Парк Ниагара гласува единодушно да позволи на Уаленда да осъществи невероятната си идея.

"Това е мечта, която имам от шестгодишен", обясни Уаленда. "Много хора ми казваха, че е невъзможно да я осъществя, защото за целта две държави трябваше да променят законите си. Всичко, което мога да кажа, е, че съм благословен". Канадската комисия заяви, че става дума за позволение, което няма да бъде издавано ежедневно.

Уаленда е седмо поколение цирков изпълнител. Той започва да ходи на въже, след като навършва две години. Днес твърди, че е ще е първият човек, който ще премине по въже точно над водопада. По думите на мъжа влагата няма да е сериозен проблем, защото използва специални обувки.

Планът му е да опъне стоманено въже, което ще бъде завързано за два крана от двете страни на Ниагарския водопад.

Датата на събитието все още не е обявена, но се очаква да е през лятото. Междувременно Уаленда ще продължи да тренира.

Водещи