Мъжете обичат да се гушкат ... с други мъже 02.05 | 17:52

Учените се оказали безкрайно изненадани от резултатите в изследването

От Лазар Тодоров

93% от хетеросексуалните мъже признават, че обичат да се гушкат с други мъже. Това сочи изследване публикувано в изданието "Men and Masculinities".

В проучването са взели участие мъже от Великобритания, които признават, че по-време на колежа са делили легло с друг мъж. Съавторът и социолог Марк Макормак от "Университета в Дурам", казва че езултатите илюстрират променящите се представи за хомосексуализма в съвременната култура.

Социолозите провеждат по-задълбочени изследвания на базата на проведени интервюта с 40 млади спортисти. Те са избрали да направят наблюдения именно върху тази група мъже, защото за спортистите е характерно да имат по-близък физически контакт. От друга страна до голяма степен спортистите въплъщават представата на обществото, какво е да бъдеш истински мъж.

Учените се оказали безкрайно изненадани от резултатите в изследването. "Те не разбираха, че това е нещо, което по-старите поколения ще намерят за шокиращо. Възрастните хора намират прегръщането между мъже за табу", казва проф.Марк Макормак, пише Huffington post. 

Историята на хомосексуалните връзки или хетеросексуалното приятелство е много дълбока и комплексна. Тя е съпътствана с много силна обществена стигма, мит, отхвърляне от обществото и агресия, обясняват авторите на изследването.1269001

Стигмата и традиционната роля на хомосексуализма започват да се рушат при по-младите поколения и стават по-отворени и приемливи.

"Чувствам се удобно в компанията на Конър и ми е приятно да прекарваме много време заедно. Щастлив съм да отпусна главата си на рамото на Конър, когато лежим на дивана или на леглото. Начинът, по които го виждам е че ние сме много близки и имаме много общо. Но това което имаме е близка, а не романтична връзка. Ние по-скоро я наричаме "броманс"", коментира един от участниците в проучването.

Много хора от мъжкият пол имат нужда от близко мъжко приятелство но все още го намират за табу и старите социални порядки все още имат сила над съвременното общество, заключва експертът.

Наскоро дори актьорът Джеймс Франко публикува снимка стил селфи с друг известен актьор. Но по никакъв начин не смята, че това е притеснително. Явно мъжете все пак правят и такива неща, но не са особено настроени да си признаят. 

Водещи

Най-четени