Мъжкото лице е еволюирало, за да издържа на удари 09.06 | 22:00

Насилието е предизвикало ключови еволюционни промени

От Беатрис Николoва

Лицата на мъжете са еволюирали така, че да издържат на удар с юмрук, съобщи BBC. През ранната еволюция най-много са се заздравили костите, които най-често се чупят при сбиване. Именно тези кости най-силно отличават господата от дамите. Авторите на новата теория от университет на Юта са убедени, че тези кости са укрепнали заради битките за жени и ресурси. Това предполага, че насилието е предизвикало ключови еволюционни промени.

Австралопитекът - непосредственият предшественик на човека, е с много груба лицева структура. Дълго време здравината на костите му се обясняваше с привикването към груба храна с многоядки, семена и треви. По-нови находки и изследване на износването на зъбите обаче поставиха под съмнение хипотезата с храната.
Вместо с храна проф. Дейвид Кариър и д-р Майкъл Морган от университета в Юта обясняват укрепването на лицето със защитата при бой.

За да проверят теорията си, те изследват побойници, постъпили за лечение в болница. Челюстите, костите на бузите, очите и носа, които създават най-много проблеми при днешните юмручни боеве, са и най-защитените от еволюционните промени, наблюдавани при австралопитека. Именно тези кости се различават и най-много при мъжете и жените.

Водещи

Най-четени