Най-добрата готвачка в света се е учила от своята свекърва 07.04 | 18:50

Престижната титла отиде при италианката Надя Сантини

От Александър Бакалов

Италианката Надя Сантини стана най-добрият майстор-готвач в света сред жените, съобщи вестник Gazzetta Del Sud, цитиран от БТА.

Титлата й бе присъдена от списание Restaurant, което всяка година съставя класация на най-добрите ресторанти и майстори-готвачи в  света.

Майсторството на Сантини, която работи в семейния ресторант на съпруга си Антонио Сантини, е било оценено от неколкостотин специалисти. 

Сантини разказва, че се е научила да готви от баба си и най-вече от свекърва си. Преди да се омъжи, тя не се е увличала по готварството, но семейството на съпруга й я е вдъхновило с  любовта си към приготвянето на храната. С времето тя започнала  да опитва сама. Сега е начело на ресторант със столетна история, разположен в селце между Кремона и Мантуа. 

Ресторантът "Сантини", където работят няколко души от голямото семейство, е специализиран в приготвянето на автентична италианска кухня с елементи на съвременната гастрономия. Менюто на заведението зависи най-вече от сезона, но някои блюда могат  да се намерят през цялата година. Сред тях са например равиоли в бульон, омлет с подправки, змиорка на скара и други. 

Сантини е първата италианка, която получава три звезди от "Мишлен" през 1996 година. 

През 2012 г. за най-добър майстор-готвач сред жените е призната испанката Алена Арсак. През 2011 г. с титлата е удостоена французойката Ан Софи Пик. 

Водещи

Най-четени