Най-култовите затворнически татуировки и тяхното тайно значение 30.11 | 12:00

Вижте какво означават някои от най-популярните затворнически татуировки

От Микаела Мохарамян

Помните ли сериала "Бягство от затвора” и сексапилните главни герои? Всъщност, има нещо привличащо за женската аудитория в момчетата с много татуировки, обръснати глави и затворнически облекла. Е, сега ще ви разкрием какво означават някои от най-масово разпространените татуировки по телата на наистина лошите момчета:

15. 1488

Цифрата 1488 можете да видите по кожата на бели расисти/ нацисти. Само 14 или 88 също е често срещан вариант. Малко е объркващо, защото в Нашата Фамилия (известна мексиканско-американска затворническа банда) също използват цифрата 14 в татуировките си.

В случая с белите расисти 14 представлява 14 думи, цитат от лидера на белите националисти Дйвид Лейн: " Трябва да подсигурим съществуването на нашите хора и бъдеще за Белите Деца”. На английски думите са точно 14: "We must secure the existence of our people and a future for White Children”

88 е съкратено 8-та цифра от английската азбука - H, изписана два пъти: HH, което означава Heil Hitler/ Хайл Хитлер.

Тези татуировки могат да бъдат намерени навсякъде по тялото, не е нужно да бъде на челото както при този "джентълмен”. Но, дами, чухме, че той е свободен...

094c7a06-1186-33ce-7a52-52ade6e31901

14. Паяжината

Това е една доста популярна татуировка, дори сред хората, които никога не са били обвинявани и преследвани от закона, но по принцип е типична затворническа татуировка. Слага се, зада символизира дългите години, прекарани в затвора.

Мрежата символизира паяците, които улавят жертвата си и, респективно, затворниците, които са уловени за д решетките. Паяжината символизира затвора (брей, гениално, нямаше да се сетим).

Татуировката се среща предимно на лакътя, защото другото значение е "много време с лактите на масата”, тоест, толкова дълго си седял в затвора, правейки нищо, че паяк е изплел мрежа на лакътя ти. Понякога се слага и на врата, даже масовото разпространение сред обществото е такова. И ако видите цветна паяжина на врата, знайте, че надали е затворническа татуировка, защото затворническите татуисти рядко използват цветно мастило.

e1882526-201a-db2a-377a-dd58e23df4e3

13. Сълзата

Една от най-често разпознаваните затворнически татуировки е сълзата. Но значението й варира в различните географски области. На някои места означава дълга присъда, а на други, че носещият я е извършил убийство.

Понякога сълзата е празна и това символизира убийство или, че затворниците търсят отмъщение за убийството на техен близък.

Рапърите и други личности от света на шоубизнеса са популяризирали сълзата и така много цивилни си правят такива татуировки, просто заради "тежкия” вид, който придава. В случай, че сте се изкушавали да си направите подобен татус, имайте едно на ум, че ако някога  влезете в затвора бързо, бързо ще си спечелите много врагове.

007717cd-41ad-f8ad-4721-0f347e3b33e5

12.  Короната

Златната корона може да изглежда забавна, декоративна корона, нали? Но ако има 5 зъбци, значи е затворническа татуировка. Всъщност е доста известен символ на бандата с име Латинските Крале.

Латинските Крале е една от най-големите испаноговорящи банди в САЩ, които водят началото си от Чикаго. Понякога към короната има абревиатура ALKN, което означава Almighty Latin Kings Nation/ Всемогъщата нация на Латинските Крале. Има 5 зъбци, защото Латинските Крале са като филиал на друга банда - The People Nation band, чието запазено число е 5.

Латинските крале имат доста голямо присъствие в и извън границите на затвора, а корените им водят началото си още от 1940г. Останалите детайли около короната като например цветовете на диамантените топчета, могат да имат коренно различни и скрити значения.

cf0c6745-0fb7-2bfe-3f61-f6243ab1c9cf

11. Трите точки

Много популярна затворническа татуировка, която символизира "mi vida loca” или "моят луд живот”. Не е символ на никоя конкретна банда, а по-скоро на гангстерския начин на живот. Обикновено се слага някъде по ръцете или около очите. Трите точки могат да символизират и религиозни виждания като Светата Троица.

За да се направи в повечето случаи се използва методът "мушкам и боцкам”. Прави се вкъщи и процедурата изисква доста примитивни инструменти като молив или игла за шиене. Почти всеки остър предмет може да бъде използван, затова се взима каквото и да попадне пред очите на затворниците.

Понякога и хората на свобода използват този метод... кой знае защо, но това е доста глупаво, при положение, че имат възможността да отидат при професионален татуист и да си спестят евентуалните усложнения.

ff53f61f-7c3f-fe62-90d5-0f842ecd42fc

10. Петте точки

Не бъркайте това с трите точки. Петте точки, известни още като куинконс, изобразяват времето прекарано в затвора. Четирите странични точки символизират четирите стени, а средната точка е самият затворник.

Всъщност, петте точки са интернационална затворническа татуировка. Среща се както при европейските, така и при американските затворници. Обикновено си я татуират на ръката между палеца и показалеца. На други места по тялото може да има различно значение

e7be15f8-f740-18fe-2b68-58bf9818f260

9. Часовникът без стрелки

Татуировка на часовник без стрелки означава "doing time”, което в жаргонния английски отново символизира времето, прекарано зад решетките.

Затворниците имат интересно виждане за времето. Особено тези с много дълги присъди. Те виждат времето като нещо незначително и именно това изобразява тази татуировка. Хората в затвора предпочитат да не броят дните си там.

Часовникът може да има няколко разновидности, например, може да е циферблатът на стенен часовник или старинен джобен часовник. Понякога го правят ори като ръчен часовник около китката. Часовниците като цяло са популярен мотив за татуировка, но не всички са символ за затворнически живот  : винаги гледайте дали има стрелки.

1e476369-5d7f-b89c-c77c-e1be09fd1977

8. Арийското Братство

Арийското Братство е най-голямата бяла расистка банда в американската затоврническа система. Представляват само 1% от затворническата популация, но са отговорни за 20% от убийствата в американските затвори.

Татуировките им обикновено са детелини и/или буквите "AB/ АБ” както и нацистките символи като свастиката.

Затворническата система е отчасти виновна за създаването на такива расистки банди в американските затвори. До 1960 година затворниците са били разделяни по раси и така са се формирали групировки като Арийското Братство

69c218d2-4d71-7609-f067-7e5f58008628

7. Norteño

Тази татуировка символизира отново групировката на Нашата Фамилия, която е свързвана с испанските банди в Северна Калифорния. Татуировките им съдържат думата Norteño/ Северен, Neustra Familia/ Нашата Фамилия, символът на сомбрерото, буквата N/Н, или цифрата 14, символизираща четиринадесетата цифра от английската азбука (познайте... N).

3e8841c4-f628-e186-bc5e-ba054304ad93

6. M

"La Eme” или M-то е символ на Мексиканската Мафия - една от най-големите и страховити затворнически групировки в САЩ. Те са в съюз с Арийското Братство. Заедно имат общ враг в лицето на Нашата Фамилия.

Мексиканската Мафия е една от най-влиятелните банди в затворническата система и в нея членуват хиляди затворници. Някои от тях, даже доста голяма част, са на свобода. Татуировката с М, всъщност, не е тръгнала от Мексико, както се предполага. Всичко е започнало от мексиканци, намиращи се в американските затвори.

7c3ed7dc-0213-927a-5026-c74256d29b59

5. MS 13

Ако видите някой с татуировка "MS13” или само "MS”, или "13”, това означава само едно: затворническата групировка Mara Salvatrucha от Ел Салвадор. "La Maria” е името на улица в Сан Салвадор а Salvatrucha е името на армия от партизански бойци в гражданската война в Ел Салвадор.

Татуировките им може да са на гърба или на по-видими места: лицето, ръцете, щията и т.н.

Нелегалните дейности на Mara Salvatrucha варират от трафик на наркотици до детска проституция. Американските власти дори са ги обявили за Интернационална криминална организация.

3202c57b-d8ce-7ca7-5ac1-9a56c724b90e

4. Карти за игра

Картите за игра или боите на колодата като цяло индикират затворниците, които обичат риска - както в хазартните игри, така и в живота изобщо.

В руските затвори всяка боя от колодата си има отделно значение. Пиката символизира кражба, спатията престъпленията в по-общ смисъл. Карото е за доносниците и информаторите - тази татуировка обикновено се слага насила. Купа си татуират затворници, които интимен партньор в затвора. Тя също често е татуирана насила.

bc5d4aae-fb2b-69b9-a994-28a0c4806db1

3. EWMN

Абревиатурата EWMN означава "Evil, Wicked, Mean, Nasty” или в превод "Зъл, Лукав, Подъл, Мръсен”. Това не е свързано с никоя от затворническите татуировки, а просто показва личните предразположения на отделни затворници.

Историята на татуировките на пръстите е доста стара. Първото им разпространение е през 1955г. чрез филма "The Night of the Hunter” / "Нощта на ловеца”.

Във филма Робърт Мичъм играе проповедник социопат, който има татуирани love/ любов i hate/ омраза na пръстите на двете си ръце. Много престъпници, асоцииращи се с героя от филма също си татуират тези два надписа на ръцете.

В днешно време има доста вариации на тези татуировки като "Rock/Roll” или "Stay/ Down”.

841e8ded-a2f5-e854-2a44-abf03a110b22

2. Кръст на гръдния кош (в Русия)

В руската затворническа система, татуировката на кръст означава "Принц на крадците”. Това е най-високият ранк, който руски престъпник може да получи и затова е носен обикновено от наистина лошите момчета.

Руските затворници имат една от най-сложните системи за татуировки. Има адски много руски варианти на криминални татуировки, всяка с отделно значение. Например, мъж със звезди на коленете си не се прекланя пред никоя власт. Друг, с тигър на гръдния си кош е агресивен към полицията. Паяжина с паяк, пък, символизира наркотична зависимост. Камбаните са символ на свободата, а розите са пропиляна младост. Оковата символизира 5-годишна присъда, а мечката е запазена марка на професионалните разбивачи на сейфове. И така, списъкът продължава още и още.

03d2af10-9af4-235b-d692-50a095cc1844

1. А.C.A.B.

ACAB е акроним, който е много често срещан по телата на британските затворници. Означава "All Cops Are Bastards”/ "Всички ченгета са копелета”.

Някои с тази татуировка твърдят, че ACAB означава "Always Carry A Bible”/ "Винаги носи Библия”, но това по-вероятно са хора, които съжаляват, че са си направили такъв татус или се опитват да направят добро впечатление.

Общо взето, тази татуировка улеснява много полицията в Англия, защото чрез нея доста лесно се идентифицират престъпниците. Често може да се види татуирана на пръстите. Но днес много британски младежи, които не са виждали дори затвор, имат татуирано ACAB, за да изразят готовността си да отидат в затвора за тяхната банда или групировка.

e06116eb-1a5e-aaea-76a8-9522db6ee347

Водещи

Най-четени