Най-скъпото уиски в света излезе фалшиво (СНИМКА) 03.11 | 16:51

Китайски милионер плати за чаша "Макалън" рекордните 10 хиляди долара

От iNews.bg

Експерти установиха, че най-скъпата чаша шотландско уиски в света, за която китайски милионер плати преди време рекордната сума от почти 10 хилядидолара, е била от бутилка менте, предадоха ТАСС и ДПА.

36-годишният Чжан Вей купил чаша от напитката в хотел в швейцарския курорт Сен Морис. Бутилката уиски "Макалън", която се предполагаше, че е произведена през 1878 г., била отворена специално за него. Купувачът изпил само 200 милилитра и останал доволен от вкуса, въпреки че се въздържал от допълнителни коментари.

Би Би Си отбеляза, че автентичността на напитката породила съмнения у експертите, които забелязали несъответствия между корка на тапата и етикета на бутилката. Във връзка с това хотелът решил да направи експертиза на бутилката в Шотландия. Тестовете показаха, че скочът е "смесен" (съдържа 60% малц и 40% зърно) и е произведен след 1970 г.

1998949

От хотела уверяват, че не са знаели за фалшификацията. Управителят му получил бутилката преди 25 години от своя баща.

Администрацията на хотела върна парите на милионера. Собственикът лично е отишъл в Пекин, за да съобщи резултатите от експертизата на Чжан Вей. Китаецът обаче не се разсърдил, а благодарил за честността.

"Макалън" е известна като предпочитаната марка уиски на екранния агент 007 Джеймс Бонд.

Водещи

Най-четени