Най-старите хора вече не са модерни – ето го най-стария пингвин 12.08 | 16:19

Той, милият, е на скромните 108 пингвински години

От Ивайло Коралски

Миси (в дясно на снимката) може и да е възрастна, но това няма да ѝ попречи да се доклатушка до Книгата на рекордите "Гинес" като най-стария пингвин в света, пише Daily Mail. 

Гледачите на възрастната пингвинка ще се постараят да ѝ осигурят тази титла, след като питомката им стана на 36 години – еквивалент на 108 човешки. 

Миси пристига в парка "Бърдланд" в Глостършир, Великобритания, през 1982 г. Тогава тя вече е достигнала зряла възраст, което означава, че е била най-малко на пет години. 

Днес възрастната пингвинка може и да не вижда с едното око, но въпреки това все още заема лидерско място в колонията. 

Гледачите ѝ си нямали и представа, че Миси е най-старият пингвин в света, докато от датски зоопарк не грабват титлата с техен питомец с две години по-млад от нея. 

Персоналът на "Бърдланд" планира да изпрати подробности за Миси до Книгата на рекордите "Гинес", за да докажат, че тя е подобрила рекорда за пингвинско дълголетие.

Миси принадлежи към вида "Кралски пингвин", чиито представители живеят не повече от 26 години в плен. Средната продължителност на живота им в естествена среда е още по-малка – между 15 и 20 години. 

Дълголетната пингвинка прекарва по-голямата част от времето си с партньора си от 18 години Сет. Пингвинът – вероятно около 34-годишен, е филмова звезда – участвал е в лентата "Батман се завръща" (1992).

"От зоопарк в Дания наскоро съобщиха, че техен пингвин е най-старият в света – през май е станал на 34 години. Макар ние да не можем с точност да определим възрастта на нашата Миси, когато тя пристигна в "Бърдланд", беше достигнала зрялост. При кралските пингвини това се случва на около 5-годишна възраст, допълва БТА. 

Значи Миси е най-малко на 36 години, а е напълно възможно да е и на повече. Вярваме, че тя е най-старият пингвин в света и ще кандидатстваме за Книгата на рекордите "Гинес", казва мениджърът на парка Саймън Блекуел.

Водещи

Най-четени