Приключението на един загубен кралски пингвин 21.02 | 12:42

Изтощен и отслабнал, но ще живее

От Ивайло Коралски

Кралски пингвин се изгуби и бе намерен прежаднял и отслабнал на брега в Нова Зеландия на 1600 км от субантарктическия си дом, съобщи AP.

За пингвина в момента се грижат в зоологическата градина в Уелингтън, допълни БТА.

Той е в критично състояние, изтощен е, има бъбречна недостатъчност. С всеки ден обаче се подобрява. Той напомни за събрата си императорският пингвин Веселите крачета, който също се изгуби през 2011 г. и си спечели много почитатели, преди да бъде излекуван и освободен.

Кралските пингвини имат жълт гребен. Те се хранят с малки ракообразни и сепии. Живеят около остров Маккуори, по средата между Нова Зеландия и Антарктида. Само четири са стигали до Северния остров през последните 100 години.

Намереният пингвин тежи 2,7 кг. Той е наддал малко, откакто е намерен в неделя, но пак остава твърде слаб. Обезводнен е и затова е на система. Ветеринарката Лиза Арджила каза, че няколко пъти се е опитал да я ухапе, но е твърде слаб. Тя призна, че ще се успокои за състоянието му, чак когато започне да се държи на крака.

Пингвинът е около едногодишен, висок е 50 см. Полът му засега не е определен. 

Кралските пингвини могат да достигнат 75 см височина и 5,5 кг тегло. Те сменят перата си ежегодно и новозеландският сега е в такъв период. Най-вероятно той е следвал някаква храна, а след това е попаднал в течение. В района, където е намерен, подходяща храна за него няма. Той или не е знаел къде да я търси, или затоплянето е причинило промяна в хранителните запаси.

Джени Бойн - жената, намерила пингвина, го е нарекла Тора, на мястото, където го е открила. Други обаче го наричат Веселите крачета Младши.

Водещи

Най-четени