Научете чужд език с пийване 13.04 | 18:17

Интересно

От Таньо Давчев

Към широко известните термини "кръгла маса" и "шведска маса" Рим прибави новото название "езикова маса".
Модният метод за изучаване на чужди езици в италианската столица се нарича "говори и пийни" и се практикува в заведения от типа кафе-бар и пъб. Информацията за местата и сбирките се предава от уста на уста или по социалните мрежи в Интернет.

Участниците си закачат малка табелка с името и националността. "Обучението" преминава на три етапа. Обикновено се започва надвечер с аперитив, който може да бъде съпроводен с встъпителна лекция. По-късно се предлага лека вечеря на крак, след което се заемат места на "езиковите маси". Италианците трябва да говорят на езика на съответната маса (най-често английски, френски, испански, немски или португалски), а техните чуждестранни сътрапезници са длъжни да им отговарят на италиански.

Езикови школи в Рим бързо се ориентираха към новата тенденция и сбирките в някои заведения вече са под техния патронаж, допълва БТА. Инициативата се нарича "Тандем", защото участниците трябва да действат синхронизирано, така както се кара двуместен велосипед.

"Идеята е да станем полиглоти като се забавляваме, без да сме принудени да учим по скучни граматични учебници", поясни Андреа, който е организатор на "езикови маси" за студенти по програмата "Еразмус" в Римския университет "Сапиенца".

Водещи

Най-четени