Начинът на живот на мъжете влияе и на правнуците им 02.07 | 21:42

Генните мутации се предават от поколение на поколение

От Антония Михайлова

Генните мутации, предизвикани от начина на живот на таткото, се наследяват от неговите деца. А резултатите от нови изследвания сочат, че мутациите се съхраняват във всички клетки на поколението, включително половите, и се предават на следващото поколение.

Това означава, че начинът на живот на мъжете влияе на ДНК едновременно на няколко поколения – мутиралите гени се откриват не само при децата, но и при внуците и правнуците им.

За да направят това откритие, изследователите от Маастрихтския университет в Нидерландия изучили две групи семейства (баща, майка и дете). Годишният доход в първата група бил невисок, докато годишният доход във втората бил съществено по-голям.

Финансовият критерий бил избран неслучайно, тъй като именно паричният доход е пряко свързан с начина на живот, избиран от мъжете. Например установено е, че бащите в групата с ниски доходи по-често били пушачи в сравнение с татковците в групата с високи доходи.

Освен това количеството пари, с които разполага семейството, влияе на храненето, качеството на употребяваните напитки, използваната битова химия и т.н. Постоянният стрес и умора, с които се сблъскват хората с ниски доходи, също оказва влияние върху здравето.

Като изучили внимателно генните мутации сред мъжете, учените отбелязали, че те се срещат много по-често при бащите в семействата с ниски доходи. Тоест това е още едно потвърждение, че начинът на живот на бащите (да, и на майките) преди зачеването пряко влияе върху здравето на бъдещите деца.

Дълго време учените смятаха, че преди всичко върху здравето на децата влияе здравето на бременната жена. Но влиянието на татковците се оказало не по-маловажно. Освен това учените са установили друг важен факт: начинът на живот на мъжете преди зачеването предизвиква развитието на генетични мутации, които се предават от поколение на поколение.

Затова, като си пийва повечко алкохол, яде вредна храна или пуши, мъжът трябва да разбира, че точно в този момент вероятно създава основа за развиването на сериозни заболявания у своите внуци и правнуци. Казано по-просто, здравето на мъжа не му принадлежи еднолично – от него зависи здравето на бъдещите поколения.

Учените отбелязват, че сега се изисква провеждането на по-сериозен анализ, за да се изясни как начинът на живот на мъжете формира цяла редица генетични мутации, предавани от поколение на поколение. А също да се открият начини за минимизиране на въздействието на вредния начин на живот върху мутациите.

Водещи

Най-четени