Нашенец влиза в Гинес с околосветско пътешествие 26.02 | 10:02

Иван Димов ще обикаля Земята с 5-метрова ветроходна яхта

От Надежда Стоянова

Кой не мечтае да обиколи планетата и да види всичките й красоти?! Ако смятате да го направите по вода, със сигурност ще ви е необходима сериозна подготовка. Затова българинът Иван Димов започнал тренировки още преди четири години. Заел се да калява не само физиката си, но и психиката, защото тя е съществено важна при подобно предизвикателство.

Нашенецът, който емигрира в Италия в началото на Прехода, смята да се впусне в това приключение с едва 5.18-метрова ветроходна яхта, която носи името Мини. Освен това планира да пътува абсолютно сам и да постави рекорд на Гинес.

Може и да звучи като най-рискованото преживяване в живота му, а и в историята на ветроходното плаване. Началото на обиколката му ще бъде поставено тази есен, а според плановете трябва да мине над 28 хил. мили (45 хил. км) за около 233 дни или близо 8 месеца. Най-близкото разстояние, на което ще се приближи до суша, е 200 мили (322 км).

Иван смята да тръгне от бреговете край Франция, ще мине през Атлантическия океан, за да се отправи после към Южните морета. После ще направи пълна обиколка на земното кълбо, преминавайки през най-опасните точки за корабоплаването – Нос Добра Надежда (Африка), Южен Нос (Австралия) в Индийския океан и Нос Горн (Южна Америка) в Тихия океан. Накрая ще се върне през Атлантическия океан до стартовата си точка.

Пътуването на ентусиаста, което е сбъдната мечта за него, ще бъде следено от сателит. Преживяванията му пък ще бъдат заснети от 3 камери, пред които той ще споделя мислите си. По време на пътешествието ще се храни със специална храна, за да издържи на физическото натоварване и да не се наложи в нито един момент да слезе на суша.

"Когато ти влезе солена вода в кръвта, няма излизане", шегува се той.

Водещи

Най-четени