Не край, а нова епоха посрещаме днес 21.12 | 13:29

В светините на маите хората очакват началото на нова ера

От Мартина Панайотова

Мерида, Мексико. В мрака преди зори в петък спиритуалисти в бели дрехи, снабдени с барабани, раковини и тамян, очакват изгрева на слънцето, за да приветстват началото на ново, по-добро време след края на 5125-годишната ера в календара на маите.

Никой не е напълно сигурен по кое време на 21 декември официално ще изтече 13-ият бактун. Маите са измервали времето с 394-годишни цикли, наречени бактуни. Смята се, че 13-ият бактун приключва около 21 декември 2012 г., а числото 13 е било считано за свещено от тях.

Според някои от събралите се в Мерида - столицата на щата Юкатан и светиня на маите, той вече е приключил в четвъртък в полунощ. Други смятат, че това ще се случи по-късно.

"Трябва да изчакаме до зазоряване на 22 декември", е заявила по-рано от Гватемала - някогашно владение на маите, носителката на Нобелова награда за мир Ригоберта Менчу.

Специалисти от мексиканския Национален институт по антропология и история изказват предположение, че историческите изчисления за синхронизиране на календарите на маите и западния свят се разминават с няколко дни. Допуска се, че дългият цикъл няма да приключи до неделя.

Каквито и да са подробностите, хората са се стекли към Мерида не за да отбележат края на света, а за да приветстват началото на ново време. Много от тях вече използват термините "ново слънце" и "нова ера".

"Галактическият мост е създаден. Космосът ще ни отведе на по-високо ниво на вибрация, където човечество ще живее в слава и радост", е обявил духовният лидер Алберто Арибалсага на церемония за "галактическа връзка", организирана в четвъртък в Мерида.

Посрещането на "космическата зора" е започнало с непохватно запалване на свещен огън в чест на края на цикъла в календара на маите. Габриел Лемус, белокосият пазител на пламъка, е изгорил пръста си при разпалването. Въпреки това той е убеден, че доброто начало е положено.

"Настъпва космическа зора. Хората ще си възвърнат способността да общуват чрез телепатия и да местят предмети с мисъл, както са го правили нашите предци", е заявил Лемус пред събралите се около 1000 шамани, гадатели, астролози, йоги.

На фона на всички ритуали и закачки малцина от присъстващите в действителност вярват, че днес идва краят на света – срещата по план трябва да продължи до неделя. Повечето вярват в новото начало. "И догодина ще трябва да плащаме данъци", казва Габриел Ромеро, спиритуалист от Лос Анджелис.

И ако ритуалите не са достатъчни, за да успокоят страховете за края на света, на помощ идват учените.

Бил Лийт, специалист от САЩ по земетресения и геоложки рискове, казва, че до късните часове в четвъртък не са отчетени необичайна сеизмична активност, слънчеви изригвания, вулканични изригвания или смущения в магнитното поле на Земята.

"Един съвсем обикновен ден на планетата", казва Лийт. Някои обаче все пак предпочитат да изчакат слънцето да залезе в петък над пирамидите на полуостров Юкатан.

Антонио Васкес Алба, най-известният гадател в Мексико, споделя, че е получил имейли с информация за планирано масово самоубийство в Аржентина. Гадателят допълва, че единствената реална заплаха в днешния ден е самата човешка същност.

"Природата няма да ни навреди, единствените, които можем да го сторим, сме самите ние", казва Алба.

За сигурността на хората край руините на маите в Чичен Ица и Уксмал, намиращи се на около час и половина път от Мерида, полицейската охрана е засилена.

Обикновените жители на Юкатан, където маите са изобретили своя календар, са в приповдигнато настроение, изразено от губернатора на щата, Роландо Сапата: "Ние вярваме, че с края на поредния бактун идва нов, отбелязващ началото на нова ера.

Готови сме да я посрещнем с оптимизъм". "Това е началото на промяна на приоритетите и възприятията. Без граници, без ограничения, без националности. Само сливане", казва Естер Ромо, бизнесдама от Мексико.

Цялата суматоха изключително забавлява Деянира де Алварес, туристка от столицата Мексико, която при пристигането си в Мерида е фотографирала часовника на летището, отбелязващ оставащите два дни до "галактическото подреждане".

"Баба ми ми е разказвала, че хората говорят за края на света още от времето, когато тя е била малко момиче. А тя все още е жива", казва Де Алварес, цитиран от БТА.



Най-четени