Невероятни истини за съня 02.01 | 08:08

Какво всъщност наистина знаем за съня и сънищата?

От Кремена Бедерева

Какво всъщност наистина знаем за съня и сънищата?

Представяме ви 15 невероятни факта, свързани със сънищата:

1. Забравяме 90% от сънищата си

В рамките на 5 минути след събуждането си, хората забравят половината от съня си. След 10 минути, 90% от съня е забравен.

2. И слепите хора сънуват

Хората, които са ослепели след раждането си, виждат образи в сънищата си. Тези, които са родени слепи, не виждат образи, но имат сънища, които са живи, ярки и и описателни, и включват другите им сетива, които не са пострадали, като звук, миризма, докосване и емоция.

3. Всеки сънува

Всяко човешко същество сънува (с изключение на случите, в които е налице сериозно психическо разстройство). Ако си мислите, че не сънувате, грешите - вие просто забравяте сънищата си.

4. В сънищата си виждаме само лица, които вече познаваме

Мозъкът ни не може да "изобретява" лица. В сънищата си виждаме истински лица на истински хора, които вече сме срещали в живота си, но може и да не си спомняме. В жизнения си път сме се натъквали на стотици хиляди личности, така че мозъкът ни разполага с неизчерпаем запас от лица, които би могъл да възпроизведе докато сънуваме.

5. Не всеки има цветни сънища

Около 12% от хората, които виждат, сънуват изцяло в черно и бяло. Останалите сънуват в цветове. Изследвания от далечната 1915 г., продължени през 1950 г., се опитват да докажат, че болшинството от хората сънуват в черно-бяло, но през 1960 г. тези резултати се оспорват. В днешно време се знае, че само 4,4% от сънуващите под 25-годишна възраст имат черно-бели сънища. Някои скорошни изследвания твърдят, че променящите се научни резултати може да се дължат на медиите, и по-специално на прехода от черно-бяла към цветна телевизия.

6. Сънищата имат символично значение

Ако сънувате нещо конкретно, много често сънят ви всъщност не е за него. Сънищата "говорят" на дълбоко символичен език. Какъвто и символ да си избере сънят ви, е малко вероятно той да е всъщност реалният символ, който мозъкът и съзнанието ви имат предвид.

7. Емоции

Най-често изразяваната емоция в съня ви е безпокойството. Негативните емоции са много по-често срещани от позитивните.

8. В една нощ може да сънувате между 4 и 7 пъти

Средностатистически, докато спите, бихте могли да сънувате между 1 и 2 часа всяка нощ

9. И животните сънуват

Правени са множество изследвания на различни животни. Всички те показват същите промени в мозъчната дейност при животните по време на сън, каквито се наблюдават при хората. Наблюдавайте спящо куче. Лапите му се движат, сякаш бяга, а в същото време то издава джавкащи звуци, както и в будно състояние, точно както когато се опитва да догони някого (или нещо).

10. Парализа на тялото

Бързото движение на очите (БДО) по време на сън (Rapid Eye Movement - REM на английски език) е фаза от съня, която се характеризира именно с бързо движение на очите, докато те са затворени. БДО при възрастните хора обикновено заема около 20-25% от съня, което е около 90-120 минути всяка нощ.

По време на БДО-съня, тялото ни е парализирано от механизъм, идващ от мозъка ни. Той има за цел да ни предпази да извършване реални движения, предизвикани от съня ни. Възможно е този механизъм да се задейства преди, по време на или след нормалния ни съм докато мозъкът ни действително се събуди.

Останалите интересни факти за съня може да видите на Econ.bg.

Водещи

Най-четени