Неподозираните убийци на кучета... в градината ви 15.08 | 17:58

Лук, нарцис и лилии са сред най-известните токсични растения

От Гергана Златкова

Експерти предупреждават, че някои известни градински растения и цветя може да убият домашния ни любимец, пише британският Daily Mail.

Добре е стопаните да държат четириногите си приятели далеч от лилии, които могат да се окажат фатални за котките, или пък от коледните звезди (понсетии), които може да предизвикат повръщане при кучета и котки.

Луковиците на нарциса също могат да отровят домашните любимци. Същият ефект може да предизвика и рододендронът.

В зеленчуковата градина също не е безопасно. Лукът, чесънът, празът и въобще всички растения от семейство лукови са токсични за домашните любимци. Между 1994 и 2008 година са регистрирани 69 случая на отровени с лук кучета, две от които с фатален край, както и 4 случая с отровени котки.

''Рискът е голям, тъй като това са разпространени растения'', твърди Гай Бартър от Кралското общество на градинарите. ''Най-добрият подход за стопаните е да научат домашните си любимци да не ядат никакви градински растения и декоративни цветя.''

Говорителят на Британската ветеринарна асоция заяви, че е много важно собственикът на животното да го познава добре.

''Ако все пак животното опознава света чрез устата си, не забравяйте да избегнете засаждането на всякакви потенциално отровни растения.''

''Ако все пак стопанинът заподозре, че любимецът му е ял нещо токсично, трябва незабавно да отиде при ветеринар'', съветва още той.

Водещи

Най-четени