Нова година на всеки 8,5 часа? О, дори по-често 21.08 | 07:08

Само за авантюристи, които оцелеят на екзопланета при 2760 градуса

От Антония Михайлова

В планетната система Кеплер 78, разположена на 700 светлинни години от Земята, изследователите от Масачузетския технологичен институт (MIT) разгледаха малка, но много необичайна планета.

Тя извършва пълен оборот около своята звезда за 8 часа и половина и се нарича Кеплер 78b. Това е един от най-малките орбитални периоди в историята на наблюденията на небесните тела.

Не е трудно да се досетим, че планетата се намира много близо до своята звезда. Тя е разположена 40 пъти по-близо до своето светило, отколкото е Меркурий до Слънцето. Учените установили, че температурата на повърхността на екзопланетата е около 2760 градуса по Целзий.

При такава жега горните слоеве на небесното тяло трябва да са се разтопили и да са се превърнали в океан от кипяща лава. Не по-добра е перспективата за живот, дори при условие че Нова година там може да се празнува два пъти месечно.

Но Кеплер 78b не е шампион по най-бързо обикаляне около своята звезда. Астрономите са открили още една екзопланета с кодовото название KOI 1843.03, която се завърта около светилото си само за 4 часа и 15 минути. Според изследователи тя трябва да се състои почти изцяло от желязо или друг плътен материал, иначе би се разкъсала на парчета.

Такива планети, макар и съпоставими по размери и маса със Земята, едва ли са способни да поддържат живот. Дори ако на тях има някакви организми, то такава форма на живот ни е неизвестна.

И все пак празнуването на Нова година всеки ден, без да се къпете в океани от лава, е възможно – само трябва да се преселите на планета, въртяща се около кафяво джудже. Дори ако тя е много близо до своята звезда, такива светила са прекалено студени, за да изгорят планетите си.

Водещи

Най-четени