Новооткрита жабка прилича на бандит (СНИМКИ) 12.08 | 14:15

Биоложката Ванеса Ускапи открива жабата през януари 2011 г.

От iNews.bg

Миниатюрен нов вид жаба, открит в Перуанските Анди, прилича на бандит заради тъмната маска около очите й, съобщи Science20.

Жабата Noblella madreselva живее във влажните облачни гори близо до Куско. На големина тя е като желирано бобче. Коремчето й е бяло, а тялото тъмно, като по главата има още по-тъмни петна. Живее сред падналите листа и е активна през деня. 

 Биоложката Ванеса Ускапи открива жабата през януари 2011 г., но видът е описан официално чак сега. Името й е избрано, за да напомня за инициативите за опазване на природата в района. Mandreselva означава "майката джунгла". 

1550669

Жабата-бандит вероятно живее само в долината, където е открита. Затова тя е много уязвима и може да пострада от обезлесяването. Жабите в Андите са застрашени и от гъбичката Batrachochytrium, която поразява земноводните по целия свят. От нея кожата им се втвърдява, нарушава се електролитният им баланс и сърцето им спира. Заради климатичните промени зоните в Андите, където вирее тази смъртоносна за жабите гъбичка, се увеличават. 

Водещи

Най-четени