Няколко идеи за незабравими приключения през 2013 02.01 | 12:47

Защото си е време

От Ивайло Коралски

Независимо че вероятно обилно количество българи все още не са изтрезнели след празниците, а някои не са станали от масите, трябва да започвате с плановете за старта на голямото приключение за 2013 година, съветват колегите от sportuvai.bg.

Последните предлагат три идеи, изискващи месеци подготовка и са повече от необичайни. Та:

С колело около света

През 2001 година Алистър Хъмфри започна своята четиригодишна обиколка на света с колело. Той тръгна от прага на дома си в Северна Англия, кара до Близкия изток, после стигна до Южна Африка. Оттам преплава Атлантическия океан до Патагония и отново продължи с колелото си на север до Аляска. После дойде ред на последна част - от Североизточен Сибир до Англия.

"Това беше първото ми наистина голямо приключение, а такива винаги остават задълго в сърцето на човек. Това е от тези приключения, за които хората четат, докато си стоят вкъщи", споделя Хъмфри.

Най-голямото предизвикателство не се оказва физическото натоварване, нито пък променливото време, а психологическите проблеми - самотата и скуката, които те съпровождат през повечето от тези близо 80 000 километра. За щастие, хората по пътя обикновено са учтиви: "Когато си на колело не изглеждаш заплашително, просто си малко миризлив", шегува се Хъмфри и допълва: "Това помага да се опознаеш с хората, дори и да не говорите един език."

Хъмфри признава, че е бил най-изненадан от престоя си в Близкия изток. След като започва от Европа той стига от Турция до Сирия, после минава през Ливан, Йордания и Египет: "Най-притеснен бях за този етап от пътешествието, а той се оказа сред най-безопасните, забавни и доброжелателни. Това наистина ми вдъхна кураж."

Oще опасни приключения, при колегите от sportuvai.bg

Водещи

Най-четени