Няма да познаете от какво е направен този пуловер? 31.01 | 12:45

Китайка изплете пуловер и шапка на мъжа си от собствената си коса

От Лазар Тодоров

60-годишната пенсионирана учителка Хианг Ренхиан от Чунцин, Китай, прекарала последните 11 години в плетене на пуловер и шапка за съпруга си. Има една подробност, жената използва собствената си коса вместо прежда, предаде Odditycentral. Започва да събира кичури от своята коса, още когато била 34-годишна.

"В годините на моята младост винаги съм била известна с невероятно дългата си коса. Осъзнах, че както младостта, така си отива и блясъкът на косата ми. Много хора завиждаха на дългата ми лъскава коса и затова реших да я запазя по някакъв начин", споделя Хианг.

Дълго време просто събирала косата си без да има представа какво да прави с нея. През 2003 година решава да я вплете в дреха.

"Исках да намеря начин да я запазя и ми хрумна идеята да създам нещо за моя съпруг. Отнема време, за да се усвоят техниките, а аз бях едва на 49 години, когато започнах с тази дейност. След като веднъж успях да развия техниката, която създадох, вече не ми беше трудно. Нужно е само търпение и аз знаех, че имам времето, което е нужно", допълва тя.

За тази дреха Хианг използвала 15 снопчета от косата, което се равнява на една стандартна нишка вълна. Тя започнала да плете през 2003 година и завършила основната част едва през 2008 година. По-късно започнала да плете шапката, като използвала по 20 косъма за една нишка и до 2011 година била готова. 

След като Хианг завършила проекта си, имала чувството, че нещо трябва да се добави като завършек. Така решила да вплете нейното име и датата, в която завършила делото си, на маншетите с бяло. За тази цел тя чакала до края на миналата година, за да събере достатъчно сиви кичури от косата си. 

Освен плетенето, Хианг решила да направи равносметка на цялата косата, която е използвала.

"За 11 години преброих цялата коса, която ми беше нужна. За пуловер, който тежи 382 грама и шапка – 119.5 грама съм използвала 116 058 кичура", раказава тя.

Макар облеклата на Хианг да са подаръци за съпруга й, тя не разкрива неговата реакция, но споделя, че ще продължи да събира още от своята коса за следващия си проект.

Водещи

Най-четени