Обезобразиха легендарна картина в Лувъра 10.02 | 14:52

Жена е задържана, докато драскала по „Свободата води народа“

От Владислав Рашков

Френската полиция задържа жена, която обезобрази легендарната картина на Йожен Дьолакроа "Свободата води народа", намираща се в клон на Лувъра в Париж, информира BBC.

Жената е хваната да изписва графити в петък (8 февруари) точно преди затварянето на музея. Тя била забелязана от охраната, докато пишела със спрей долу на картината.

От клона на музея, който се намира в Ленс, съобщиха, че написаното може лесно да бъде почистено, но след това трябва да бъде инспектирано от реставратор.

Картината е сочена за вдъхновение за Статуята на свободата в Ню Йорк. В тази връзка френските медии пуснаха съобщение, че посланието, което е поставено, е с препратка към конспирацията за 11 септември 2001 г., където бяха извършен атентат срещу кулите на Световния търговски център. Медиите не посочиха все пак източника си.

Не е ясно дали картината ще се наложи да бъде преместена за повече анализи.

Според окръжния прокурор Филип Перу жената е била в много нестабилно състояние при разпита. Прокурорът е назначил да й бъде проведено психиатрично изследване. Жената има френско по звучене име, уточни прокурорът, като отказа да разкрие самоличността й.

Водещи

Най-четени