Океан наистина се плискал по пясъците на Марс 29.10 | 07:35

Свидетелство за това са обилни буреносни вихри в равнината Утопия

От Антония Михайлова

Старите догадки за съществуването на океан на Марс отново избликват с пълна сила. Да, на Червената планета някога наистина е съществувал океан, твърди Михаил Иванов, научен сътрудник на Института за космически изследвания към Руската академия на науките, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Изследвания показаха, че в района на равнината Утопия на Червената планета е съществувал океан. Сега съм уверен, че ние можем да наблюдаваме в тази област останките му", казва руският учен.

"Предполагаме, че заледяването на океана е започнало в периода на Хесперийската ера на Марс – преди 3,5-2,9 милиарда години. През този период на планетата е имало постоянна хидросфера и в района на равнината Утопия е имало океан, представляващ кръгъл басейн с импактен произход (образуван при сблъсък с друго небесно тяло)", уточнява Иванов.

За епохата са били характерни също огромните полета от лава, които са започнали да се покриват с лед. По тази причина може да е станало и заледяването на океана. Сред фактите, свидетелстващи за наличието на океан на Червената планета, Иванов посочи обилните буреносни вихри в областта на равнината Утопия, характерния релеф на местността и показанията, получавани от изследователските апарати.

Учените не изключват, че през Хесперийската ера на Марс е съществувала и биосфера: в три метеорита с марсиански произход са открити образувания, подобни на вкаменели останки от микроорганизми, допълва БТА.

Водещи

Най-четени