Откриха кой е писал заедно с Шекспир 25.04 | 12:20

Учени вярват, че Томас Мидълтън е "втората ръка" в комедията "Добрият край оправя всичко"

От Диана Цветкова

Уилям Шекспир е имал съавтор при написването на комедията "Добрият край оправя всичко" (All's Well That Ends Well - 1603 г.), смятат учени от Оксфордския университет. След задълбочен анализ на стила, лексиката, римите и граматиката на пиесата те стигнали до извода, че вторият писател е Томас Мидълтън, съобщава BBC.

Според анализа най-вероятното и логично обяснение за стиловите различия и някои противоречия в текста е именно фактът, че той е дело на двама автори.

Последните научни изследвания показват, че върху някои от шекспировите пиеси всъщност са работили група автори, обяснява проф. Лори Магуайър. Тя допълва, че е "уверена", че в написването на пиесата е участвала "втора ръка".

"Картината, която се разкри, показва голяма доза съвместна работа. Трябва да мислим за това като за филмово студио с екипи от автори", споделя тя.

Писателите имат свои отличителни литературни "отпечатъци" – вид стилистична ДНК, и изключително подробният анализ на езика на пиесата показва "маркери", типични за Мидълтън – начина му на изразяване, римуването и ритмиката в текста, правописа и някои думи, използвани само от него в определен контекст.

Специфичният начин, по който на места се използват авторските забележки в текста, е много по-близък до Мидълтън, отколкото до Шекспир, се посочва в анализа.

Все пак учените отбелязват, че не може да се направи категорично заключение, че именно Томас Мидълтън е "втората ръка" в пиесата и допускат, че е възможно текстът да е написан и съвместно с Джон Флетчър. Според проф. Лори Магуайър обаче приликата със стила на Мидълтън е "поразителна".

Томас Мидълтън е живял между 1580 и 1627 г. в Лондон. Авторът е известен с творби като "Подмяната" и "Жени, пазете се от жените".

Водещи

Най-четени