Откриха съкровище на 2000 г. в Крим, Украйна 14.01 | 21:12

Било е заровено от отчаяни мъже, които бягали от римски легиони

От Владислав Рашков

Стотици бронзови монети, различни бижута от злато, сребро и бронз бяха намерени в селището Артезия на полуостров Крим. Съкровището е било скрито от отчаяни хора на града, които са били обсадени от римски легиони преди около 2000 г., смятат учени, цитирани от БТА.

Според тях жителите на града са действали бързо, когато са заравяли скъпоценностите, защото са бързали да се отбраняват от нашестващите римски войски. Събитието се е разиграло по време на гражданска война в Боспорското царство, в която древните римляни са заемали една от страните.

"Знатни хора от селището и съседните райони са се опитали да се скрият тук от римляните и са заровили имането си", смята проф. Николай Винокуров от Московския педагогически държавен университет.

Докато е траяла обсадата през 45 г. след Н.Е. Артезианска област е била в пределите на Боспорското царство, което е било раздирано от стремежите на двама братя, които не можели да си поделят властта. Единият Митридат Осми искал да отвоюва независимост от Римската империя, докато брат му Котис настоявал царството да стане васално. Стремежите му, естествено, срещнали подкрепата на римляните.

Според проф. Винокуров, че етническият произход на повечето жители на селището е смесен, но са говорили на гръцки език, училищата били гръцки, а архитектурата и фортификационните били в духа на гръцкия дух. В допълнение са били открита сребърна брошка с лика на гръцката богиня на любовта Афродита. На други присъстват ликовете на Немезида и Тюхе.

Водещи

Най-четени