Две нови гробници ще бъдат отворени на Перперикон 14.08 | 10:35

Те ще дадат ценна информация за комплекса през XIII-XIV век, смята проф. Николай Овчаров

От Диана Цветкова

Две нови гробници ще бъдат отворени на Перперикон утре (15 август), съобщи археологът проф. Николай Овчаров пред "Фокус".

Миналата седмица той представи нови златни и сребърни монети, открити при разкопки в археологическия комплекс.

Те дават основание на учените да смятат, че са близо до разкриването на Епископската резиденция от XIII-XIV век, която е пазила най-голямото монетно съкровище от Средновековието.

"Само преди седмица ние попаднахме на част от златното съкровище на епископите на Перперикон – 11 златни и шест сребърни монети, които предизвикаха огромен интерес заедно с тези, за които знаем, че преди 20 години са били извадени от иманярите", коментира проф. Овчаров.

По думите му това съкровище някога е съдържало около 50 златни монети.

Очаква се Епископската резиденция да бъде открита в източната част на Акропола на Перперикон, където се намират църквите от XIII-XIV век. Там са и некрополите, като до момента при разкопките са разкрити над 100 гроба от този период.

Двете гробници, които ще бъдат открити в сряда са изградени от каменни блокове, които до момента не са отваряни. По думите на Николай Овчаров гробниците ще дадат много важна информация за историята на Перперикон през Средновековието.

Водещи

Най-четени