Откриха тайната на перфектния сън 05.03 | 14:43

В 22 ч. трябва да сте в леглото, облечени в пижама

От Елена Кирилова

Ако и вие не можете да спите спокойно и се будите на всеки час, имаме страхотни новини за вас – британски учени откриха тайната на перфектния сън.

Точно в 22 ч. трябва да сте в леглото, облечени в пижама, а преди това трябва да сте изпили чаша чай, съобщава Newslite.tv.

Тази формула е открита, благодарение на проучване, направено сред 2000 възрастни, които твърдят, че всяка нощ се радват на прекрасен сън.

Резултатите показват, че преживяното вечерта оказва пряко въздействие върху случващото се през нощта. Ето защо трябва да отделяме най-малко по два часа и седем минути от времето си за почивка, преди да се озовем под завивките. Според анкетата средно човек гледа час и 45 минути телевизия преди лягане, като залага предимно на сапунени сериали и комедийни предавания.

Преди сън голяма част от анкетираните твърдят, че отделят още 20 минути за почивка, в които се занимават с други приятни неща, като четене на книги.

Повечето хора предпочитат да отделят 41 минути вечер за проверяване на електронната си поща, а други прекарват почти час в сърфиране в мрежата. 41 минути от това време преминават в чат.

Тези, които са се усъвършенствали в изкуството на добрия сън, твърдят, че вечерят поне час и половина преди да си легнат и пият последната си чаша чай 50 минути преди 22 ч. Повече от една трета предпочитат да носят пижама или нощница под завивките, а 27 на сто се чувстват достатъчно удобно само по бельо.

За да сме максимално точни, в 22.26 ч. трябва да сте легнали да спите, обърнати на дясната си страна. Добрият сън ви е гарантиран, ако има кой да ви гушка.

Според Таня Джонсън от Bedeck, фирмата за спално бельо, поръчала изследването, хората трябва да отделят повече време за себе си преди сън. Четенето на книга, гледането на телевизия или компютърните игри могат да ни накарат да се отпуснем достатъчно, за да спим добре.

Освен това не бива да забравяме, че от ключово значение е да спим осем-девет часа в рамките на денонощие.

Водещи

Най-четени