Печено пиле със зеленчуци - лесно, бързо, вкусно 10.02 | 11:00
Фактът, че ви предстои да изпечете цяло пиле може да ви ужасява, но всъщност изобщо не е трудно
Фактът, че ви предстои да изпечете цяло пиле може да ви ужасява, но всъщност изобщо не е трудно. Трябва ви само малко предварителна подготовка и търпение. Резултатът определено си заслужава.
Необходими продукти:
Едно пиле около 1, 800 кг
Сол и прясно смлян черен пипер
6 скилидки чесън, счукани и обелени
6 стръка мащерка
2 средни ряпи, обелени и нарязани на големи кубчета
4 средни моркова, обелени и нарязани на едро
1 малка глава жълт лук, нарязана на четвъртинки
8 малки червени картофа
1/3 ч.ч. зехтин,
4 с.л. масло на стайна температура (за намазване)
Начин на приготвяне:
Оставете пилето да достигне стайна температура: То трябва да е на стайна температура, преди да влезе във фурната или няма да се изпече равномерно. Загрейте фурната предварително na 250 градуса.
Използвайте нож, за да отрежете костта от областта на врата/гърдите на пилето. Първо я напипайте с пръсти.
Това е малко сложно, но ако успеете, това ще направи пилето по-лесно за разрязване, след като е сготвено.
Подправете вътрешността на пилето със сол и черен пипер. Добавете три от скилидките чесън и стръковете мащерка към кухината, като използвате ръцете си, за да разтриете мащерката и чесъна навсякъде около вътрешността.
Завържете пилето: Използвайте памучна кухненска връв. Поставете пилето така, че да е с гърдите нагоре, а бутчетата да сочат към вас. Пъхнете върховете на крилцата под пилето. Увийте връвта под края на врата на птицата, като издърпате краищата на връвта нагоре през гърдите, към вас, напълвайки гърдите.
След това пресечете връвта под гърдите. Увийте всеки край и завържете здраво, така че краката да се съберат.
Поставете зеленчуците, лука, чесъна и останалото стръкче мащерка в купа. Добавете 1/4 чаша зехтин и разбъркайте с ръце, докато се покрие добре. Овкусете обилно със сол и черен пипер. Направете легло от кореноплодни зеленчуци в голяма тава (или използвайте обикновен тиган за печене, ако нямате чугунен тиган.).
Намажете пилешката кожа с останалия зехтин. Подправете със сол и черен пипер.
Поставете пилето върху леглото от зеленчуци. Намажете горната част на пилешките гърди с масло. Подредете картофите около пилето.
Поставете тавата във фурната и изпечете пилето за 25 минути при 250 градуса. След това намалете градусите до 200 градуса и печете още 45 минути или докато соковете се избистрят.
След като е готово, поставете го върху дъска за рязане, покрийте с алуминиево фолио и оставете да почине 20 минути, преди да сервирате. Можете да запазите зеленчуците топли, като ги оставите във вече изключената фурна, докато пилето си почива. Разбъркайте, за да покриете зеленчуците със сока от готвенето, преди да сервирате.
Поставете зеленчуците в чиния за сервиране, като отгоре подредите парчетата пиле.
Приятен апетит!
Водещи
-
Оцелял от самолетната катастрофа: Имаше силен взрив, после машината започна да се движи странно
При инцидента загинаха 38 от 67-те души на борда, отбелязва агенцията. „Помислих, че самолетът...
27.12 | 17:59
-
БАБХ потвърди появата на вторично огнище на шарка по дребните преживни животни в село Желю войвода
Заразата е в стадо със 113 овце
27.12 | 17:40
-
Равносметката на 2024: Събитията, които развълнуваха България
Скандалите, разцепленията и динамиката на вътрешнополитическия живот, превърнали се в център...
27.12 | 17:00
-
24 юни (Еньовден) е Нова година за масоните
Тогава е най-кратката нощ, а според окулисти енергията на пълната луна способства израстването...
27.12 | 16:40
Най-четени
-
България се сбогува с няколко обичани личности през 2024 година, поклон пред паметта им!
Тази година България загуби много обичани и уважавани личности.
27.12 | 09:59
-
Близо 30 часа Троянската света обител остана без ток, а службите се провеждаха на студено и тъмно
Поетапно във вчерашния късен следобед бе възстановено електричеството във всичките 21 населени...
27.12 | 16:20
-
Светлинно шоу вместо заря в новогодишната нощ в София
То ще бъде част от програмата на новогодишния концерт на пл. „Княз Александър I“, организиран...
27.12 | 13:15