Печено пиле със зеленчуци - лесно, бързо, вкусно 10.02 | 11:00

Фактът, че ви предстои да изпечете цяло пиле може да ви ужасява, но всъщност изобщо не е трудно

От iNews.bg

Фактът, че ви предстои да изпечете цяло пиле може да ви ужасява, но всъщност изобщо не е трудно. Трябва ви само малко предварителна подготовка и търпение. Резултатът определено си заслужава.

Необходими продукти:

Едно пиле около 1, 800 кг

Сол и прясно смлян черен пипер

6 скилидки чесън, счукани и обелени

6 стръка мащерка

2 средни ряпи, обелени и нарязани на големи кубчета

4 средни моркова, обелени и нарязани на едро

1 малка глава жълт лук, нарязана на четвъртинки

8 малки червени картофа

1/3 ч.ч. зехтин,

4 с.л. масло на стайна температура (за намазване)

Начин на приготвяне:

Оставете пилето да достигне стайна температура: То трябва да е на стайна температура, преди да влезе във фурната или няма да се изпече равномерно. Загрейте фурната предварително na 250 градуса.

Използвайте нож, за да отрежете костта от областта на врата/гърдите на пилето. Първо я напипайте с пръсти.
Това е малко сложно, но ако успеете, това ще направи пилето по-лесно за разрязване, след като е сготвено.

Подправете вътрешността на пилето със сол и черен пипер. Добавете три от скилидките чесън и стръковете мащерка към кухината, като използвате ръцете си, за да разтриете мащерката и чесъна навсякъде около вътрешността.

Завържете пилето: Използвайте памучна кухненска връв. Поставете пилето така, че да е с гърдите нагоре, а бутчетата да сочат към вас. Пъхнете върховете на крилцата под пилето. Увийте връвта под края на врата на птицата, като издърпате краищата на връвта нагоре през гърдите, към вас, напълвайки гърдите.

След това пресечете връвта под гърдите. Увийте всеки край и завържете здраво, така че краката да се съберат.

2379461

Поставете зеленчуците, лука, чесъна и останалото стръкче мащерка в купа. Добавете 1/4 чаша зехтин и разбъркайте с ръце, докато се покрие добре. Овкусете обилно със сол и черен пипер. Направете легло от кореноплодни зеленчуци в голяма тава (или използвайте обикновен тиган за печене, ако нямате чугунен тиган.).

Намажете пилешката кожа с останалия зехтин. Подправете със сол и черен пипер.

Поставете пилето върху леглото от зеленчуци. Намажете горната част на пилешките гърди с масло. Подредете картофите около пилето.

Поставете тавата във фурната и изпечете пилето за 25 минути при 250 градуса. След това намалете градусите до 200 градуса и печете още 45 минути или докато соковете се избистрят.

След като е готово, поставете го върху дъска за рязане, покрийте с алуминиево фолио и оставете да почине 20 минути, преди да сервирате. Можете да запазите зеленчуците топли, като ги оставите във вече изключената фурна, докато пилето си почива. Разбъркайте, за да покриете зеленчуците със сока от готвенето, преди да сервирате.

Поставете зеленчуците в чиния за сервиране, като отгоре подредите парчетата пиле.

Приятен апетит!

 

Водещи

Най-четени