По колко спят най-добрите атлети 07.02 | 12:05

Нощувка за шампиони - сънят е новият допинг

От Кирил Русев

Ако сте си въобразявали, че имате навика да предозирате със сън през почивните дни, почакайте да видите какво правят професионалните атлети, при това на ежедневна база. Тук не става дума за някакви си 9 часа на нощ, ами за достойните за световен рекорд 10-12 часа.

Ако съпоставите тази епична продължителност със стандартното количество сън на един средностатистически човек - 6:44 часа, почти сигурно ще започнете да се чудите защо атлети като Леброн Джеймс и Роджър Федерер рекламират спортни обувки, а не матраци и одеяла например.

Сами разбирате обаче, че тук не става дума за мързел, разглезеност и скука, а за необходимата доза възстановяване, която всеки път позволява на тези хора да се състезават на предела на физическия си потенциал.

И ако за вас недостатъчно сън може да значи по-малко от шест часа на нощ, за повечето от тях (с невероятното изключение на Тайгър Уудс) това са по-малко от осем.1185914

Науката многократно е демонстрирала, че недоспиването може да има критичен ефект върху атлетическото представяне, в това число забавени реакции, понижени метаболизъм, сила, концентрация, издръжливост и почти всичко останало, което е определящо за успеха на един състезател.

Водещи

Най-четени