Погледът на Мона Лиза е по-загадъчен от усмивката ѝ 13.12 | 14:02

Италиански учени откриха букви и цифри в зениците на Джокондата

От Олга Андреева

Усмивката на Мона Лиза на Леонардо да Винчи е загадъчна, но сега може да се окаже, че истинската загадка на Джокондата се крие в погледа ѝ, предаде АНСА.

Екип от италиански учени открили букви и цифри, изрисувани в очите на дамата от картината на Леонардо да Винчи. Досега никой не ги е забелязал, защото те се намирали в зениците, най-тъмната част от окото.

Фактът, че Леонардо ги е изрисувал там, показва, че той не е искал тайната да бъде разгадана.

Цифрите и буквите учените от италианската Национална комисия за културно наследство забелязали, след като разгледали снимки с изключително висока резолюция на творбата на Леонардо.

Те видели, че в дясното око има знаци, които приличали на латинските букви L и V. Според експертите това вероятно е своеобразен подпис на твореца, изписан в най-скритото място от творбата му.

В лявото око обаче символите били трудни за разпознаване. Според учените там вероятно са изписани латинските букви C и E, или пък буквата B.

Кадрите с висока резолюция позволили на експертите да забележат и няколко символа, изрисувани върху свода на моста - едва забележимия елемент от фона зад Мона Лиза. Тези символи били или числото 72 или комбинацията от буквата L и числото 2.

Какво означават тези тайнствени букви и цифри учените тепърва ще се опитат да отгатнат. Сред експертите е и Силвано Винчети, който е председател на Национална комисия за културно наследство.

Преди шест месеца името му нашумя, когато откри тленните останки на Караваджо в забравена отдавна крипта в Порто Ерколе в Тоскана, припомня АНСА.

Винчети заедно с други учени е внесъл молба до френските власти и за разрешение за ексхумацията на тленните останки на Леонардо да Винчи, погребани в замъка Амбоаз в долината на река Лоара.

Експертът иска да види дали там е и черепът на Леонардо и ако е така да се опита въз основа на него да пресъздаде с компютър неговото лице и да установи дали Джокондата е автопортрет на твореца.

Според историци Леонардо е бил хомосексуален и любовта му към мистериите го е подтикнала да се нарисува като жена.

Според други теории Джокондата е била Лиза Герадини, съпругата на търговец от Флоренция. Според трети Джокондата е портрет на майката на Леонардо.

Идеята за евентуален код в очите на Мона Лиза се родила в мислите на Винчети, след като негов бивш колега му показал книга отпреди 50 години, в която се говорело как очите на Джокондата били препълнени със знаци и символи.

Водещи

Най-четени