През 1986 година добрата домакиня шета 3 часа повече от мъжа си, а днес? 10.03 | 11:37

В последно време жените вършат къщна работа по-рядко и по по-малко

От Кремена Бедерева

В последно време не е никаква изненада да се видят мъже, които домакинстват – готвят, чистят, простират, перат и какво ли не - дали, защото в последно време жените отделят все по-малко от времето си за т. нар. "женска работа", или просто, защото имат повече домашни задължения от силния пол и не успяват да ги изпълнят всичките.

Отговорът дава проучване на Националния институт за статистика и икономически изследвания INSEE на Франция, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Според изследването в далечната 1986 г. жените са шетали из къщата средно по 3 часа повече от мъжете си, докато през 2010 г. са станали или по-мързеливи, или по-заети, защото разликата вече се топи с 40 на сто до 1 час и 48 минути повече.

"Но причината не е, че мъжете са поели инициативата и са станали по-склонни да вършат домакинствата работа, а просто жените са се отказали да прекарват по-голямата част от времето си в това", обяснява един от ръководителите на изследването Мишерл Дюе.

Към днешна дата изследователите отбелязват, че средно една дама отделя не повече от 4 часа на ден за готвене, почистване и отглеждането на децата си - почти един час по-малко, отколкото преди 25 години. Тези дейности ежедневно "губят" на представителите на силния пол средно на 2 часа и 13 минути - само 6 минути повече, отколкото през 1986 година.

"Жените трябва да положат повече усилия в работата и нямат време за домашните задължения. Освен това в днешно време домакинските уреди са доста повече от преди, а семействата са по-склонни да купуват полуготови храни", обяснява Дюе.

Освен чистенето, се оказва, че представители на силния пол, според данните, по-често приготвят храната вкъщи, като са склонни да стоят пред печката само в почивните дни или по време на почивката си", казва социологът Жан-Клод Кауфман.

Водещи

Най-четени