Първият пакистанец в Космоса ще е жена 28.10 | 17:06

Намира Салим мечтае да лети от дете

От Владислав Рашков

Първият пакистанец поел пътя към космоса ще е жена, съобщи AFP.

Намира Салим е скачала с парашут, но извън тези свои приключение се занимава със създаването на пакистанско посолство в Монако.

Но нейната биография може да стане още по-впечатляваща, ако планираният полет с Virgin Galactic стане факт идната година. Въпреки че точна дата не е насрочена, тя гледа смело напред, защото иска да осъществи детската си мечта.

"Като малка вярвах, че ще пътувам в Космоса. Винаги съм твърдяла, че това е заложено в гена ми", разказва Салим.

Тя разказва, че баща й правил опити да я разубеди в космическите й мечти, но тя твърдо настоявала на своето. "Не исках играчки, исках само да полетя", споделя развълнувано тя.

Салим споделя и за трудностите, с които се е сблъскала в родината си, където няма космическа програма, а голяма част от населението живее бедно.

Въпреки това тя изпълнява желанията на баща си да учи, но заедно с това запазва погледа си вперен в звездите. Салим се записала в астрономически клубове, а когато семейството й се прехвърля да живее в Обединените арабски емирства, вече усеща полъха на Млечния път.

Мечтата й все пак не излиза евтинo. С помощта на родителите си през 2007 г. тя се записва  в програмата за космически туризъм на Virgin Galactic, плащайки 200 хил. долара за пътешествие до международната космическа станция. Тогава вече семейството е започнало бизнес и парите вече не са фактор.

Салим казва, че родителите й винаги са я подкрепяли в живота, но биха предпочели да я видят в по-земна светлина – в кухнята например.

Водещи

Най-четени