Разкриха защо жените говорят повече от мъжете 20.02 | 11:45

Повече "езиков протеин" в мозъка?

От Ивайло Коралски

Добре известно е, че жените са по-бъбривият от двата пола. Отговор на въпроса "Защо?" е така дават учени от САЩ.

И той е, че в женския мозък има по-високи нива на "езиков протеин", пише Daily Mail, цитиран от БТА.

Протеинът, наречен Foxp2 играе важна роля в развитието на речта, обясняват авторите на проучването от университета на Мериленд. 

Изследването обяснява защо представителките на нежния пол произнасят средно 20 000 думи на ден - с 13 000 повече от средностатистически мъж.

За целите на проучването американските специалисти са направили експерименти с плъхове бебета, при които половите различия в нивата на протеина Foxp2 са обратни - те са по-високи при младите мъжки екземпляри. Отделени от майките си, косматите момченца вдигат повече шум и родителките им ги откриват по-бързо. 

Когато за целите на проучването специалистите обърнали количеството на мозъчния протеин, повишавайки нивата му при женските бебета, майките променили поведението си. 

"На пръв поглед някой може да остане с впечатление, резултатите от изследването на са обобщаващи и приложими за хората. Високи нива на протеина Foxp2 обаче се откриват при по-общителния от двата пола при всички видове", казва Черил Сиск от изследователския екип.

Водещи

Най-четени