Кой ще е най-големият враг на жените? 13.02 | 11:27

Ракът на гърдата скоро няма да е най-смъртоносната болест за дамите

От Елена Кирилова

Белодробният рак ще надмине рака на гърдата, като болест, която води до най-голяма смъртност при жените в Европа, твърдят експерти, цитирани от BBC.

Увеличението се дължи на резкия скок на броя на жените, които са започнали да пушат през 60-те и 70-те години.

Според учените смъртността от рак ще продължи възходящата си тенденция и през следващите години. Тъй като все по-малко млади жени в Европа започват да пушат през последните години, се очаква броят на смъртните случаи от този вид рак да намалеят.

Статистиката сочи, че през тази година около 82 640 жени в Европа ще умрат от рак на белия дроб, а 88 886 ще умрат от рак на гърдата.

До 2015 г. се очаква ракът на белия дроб да се превърне в най-големия убиец на жени на континента. Данните са от проучвания, направени във всички държави-членки на Европейския съюз. Изследвани са всички видове рак при дамите. Цифрите показват, че въпреки че все повече хора ще развиват рак, смъртните случаи от болестта ще стават все по-малко.

В момента се наблюдава спад в общия брой на смъртните случаи от рак, броят на починалите жени от рак на белия дроб се увеличава в целия Европейски съюз.

Броят на смъртните случаи на рак на панкреаса, както при мъжете, така и при жените, също не показва никакви признаци за намаляване. Причината за това е, че има малко ефективни методи за лечение на този вид рак.

Водещи

Най-четени