Рим на война с котки, живеещи сред руини 05.11 | 08:30

Любители на животните спретнали котешки приют насред археологически обект в града

От Диана Цветкова

Властите на Рим обявиха война на уличните котки, обитаващи археологически обект в столицата, съобщава Daily mail.

Между мраморните колони на площад Ларго Торе Аржентина бродят около 250 бездомни котки. Там природозащитници са им изградили убежище и се грижат за мяукащите създания вече 19 години.

Според властите у Рим обаче котешкият приют е направен без разрешително за строеж и в нарушение на хигиенните норми, а котките повреждат една от забележителностите на Вечния град.

Любителите на котките обаче отричат импровизираният приют насред руините да е построен без разрешително и казват, че с него спасяват стотици животни от прегазване.

Археологическият обект на пл. Ларго Торе Аржентина е открит през 20-те години на XX век. Той включва останки от четири римски храма и от театъра на Помпей, където е бил убит Цезар.

Постепенно обаче потъва в забвение, докато не е открит от природозащитниците като подходящо място за котешки приют. Днес районът привлича десетки хиляди туристи основно заради котките.

Посетителите слизат по метални стълби до руините, за да се любуват отблизо на животните, а собствениците на приюта продават тениски с апликации и магнити с котки. Приходите отиват за издържане на убежището.

Сега археолози настояват котките да бъдат преместени на друго място, а въпросът вече е отнесен до парламента.

Водещи

Най-четени